Søk
  • Stein Erik Kirkebøen

VM-snøen skytes ut og daler ned

I natt og i morgentimene har snøkanonene dundret løs på skistadion i Seefeld. Den første VM-snøen er kommet. Og for meg ble det en riktig kanondag.

- At vi ikke skal få snø, er jeg ikke bekymret for, sa borgermester Werner Friesser til Tarzan Media for et par uker siden da høstværet ennå var uvanlig varmt. De har ikke noe snødeponi med snø som falt i fjor, og er avhengige av å få – eller lage – fersk snø. Likevel er borgermesteren rolig.


Borgermester Friesser forsikrer at snøsituasjonen er under kontroll.

- Vanligvis kommer det snø. Skulle det ikke gjøre det i vinter, så får vi i hvert fall frost og kulde, og da står 30 nye snøkanoner klare. De kan produsere 900 kubikkmeter snø i timen, og snølegger en fem kilometer i løpet av en natt når bare kuldegradene kommer.

Kalde vinder fra øst

Og i løpet av helgen er den uvanlig milde fønvinden fra Sahara (endelig?) erstattet av et mye kaldere drag fra øst. Mandag kom det til og med nedbør for annen gang på to måneder, en centimeter eller to med villsnø. Det monner lite, men det var et signal om at det er håp og den bidro til å gi Seefeld et mye mer vinterlig preg.

- Det har vært unormalt mildt i høst, men det er ikke vanlig at vi har skiføre i løyper og bakker før godt uti desember. Da vi hadde OL i 1964, var det bart i julen, men masser av snø da ilden ble tent, sier borgermesteren.

De siste nettene har temperaturen ligget godt under nullstreken, og det betyr at snøkanonene, som det må være flere hundre av i og rundt Seefeld, omsider kan fyres opp i bakker og løyper.


Mye rør skal på plass før 10.000 tilskuere kan innta tribunene

Midlertidige tribuner

På langrennstadion hvor mål er flyttet et par hundre meter etter kritikken under prøve VM hvor man kunne skli rett i mål fra den siste utforkjøringen, er midlertidige tribuner til 10.000 tilskuere i hovedsak på plass. Og i morgentimene i dag var gresset dekket av ti centimeter kanonsnø som var skutt i løpet av natten. Preppemaskinen var ute på sin aller første tur. «Problemet» er alpesolen som ustanselig skinner, og som utover dagen sender temperaturen godt på oversiden av nullstreken der hvor den slipper til. I helgen varsler yr plussgrader også om natten, før det fryser på igjen til uken.


Snøkanonene er i godt i gang med å legge VM-grunnlaget.

Lenge til februar

- I tillegg til alle snøkanonene har vi også en ny maskin som kan produsere snø selv om det er 20 varmegrader, men den lager ikke mer enn én kubikkmeter i timen så det monner ikke så mye når vi til VM trenge noe sånt som 150.000 kubikkmeter, sier borgermesteren som ikke er det minste bekymret. Han er trygg på at han vil få den nødvendige hjelp fra høyere makter.

- Det er lenge til februar.

PS

Men kanondagen min var ikke over med maktdemonstrasjonen på stadion. I Leutasch ligger det enste gangbare skisporet, der ligger det 500 meter snø fra sist vinter. Der skulle jeg gå på ski i dag. Men det gikk jo ikke, der skulle de også skyte med kanon. Og på et stort skilt sto det at løypa var stengt og at det var Lebensgefahr å bevege seg der. De tar i. Prøver igjen i mårra.


3 visninger0 kommentarer

© 2018 av Hauk Creative for Tarzan media.

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter Black Round
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now