Søk
  • Stein Erik Kirkebøen

Vinterkrig i nattens mulm og mørke

Tusen takk for at verden går framover, og at mennesket er i stand til å lage vinter uten så veldig mye hjelp fra høyere makter.


Noen hundre meter med fine skiforhold skyldes tapper innsats fra en gjeng med nattlige vinterkrigere som skyter snø med kanon.

Det er visst ikke det minste unormalt at november går mot slutten uten at vinteren har gjort sitt inntog i Seefeld på alvor. Det er sånn det er. Snø å snakke om er ikke vanlig før langt uti desember. I beste fall.

Men selv om de få centimeterne med villsnø som har kommet, stort sett er blitt borte, så er det håp. Den lille landsbyen har en helt syk park av snøkanoner. Bare på langrennsstadion har de 30 kanoner til disposisjon. Hvor mange de har oppe i alpinbakkene aner jeg ikke, men det er veldig mange titall.


Snøkanoner - den største oppfinnelsen siden hjulet?

Og de er løse på avtrekkeren. Så fort nattetemperaturen dukker under null, fyrer de løs. Så fort sola kommer, blir det for varmt til å skyte snø med konvensjonelle kanoner.

De har også diger maskin som kan lage snø ved alle temperaturer, men én kubikkmeter i timene monner lite. De 30 snøkanonene kan visstnok produsere opptil 900 kubikk i timene. .

Natt til torsdag var det opptil flere kuldegrader og det ble produsert snø i så store mengder at fem preppemaskiner - de har en del av det også - hadde mer enn nok å gjøre med å dra den ut, pakke den sammen og, til slutt, kjøre spor. Traseen som de siste dagene er lagt ut fra sentrum, gjennom VM-arenaen og videre, ble forlenga med minst 3-400 meter.

Da lever vi med at sola fortsatt er så sterk at den gjør foreholdene vanskelige for de av oss som fortsatt prøver å gå klassiske med festesmøring.

Det er ikke bare av hensyn til VM at arbeidet med å produsere snø går på høygir. Det begynner å nærme seg jul, og det er den aller største sesongen i hele turiståret. Da er det smekkfullt overalt og kassaapparatene går for fullt. Da er det viktig å ha snø. Det gir både god julestemning i dorfen og skiføre i løypene. Det gir penger i kassa til alle, også til skiskole og –utleie og kommunen som kan finansiere enda flere snøkanoner; et dagskort i langrennsløypene koster fra 5 til 15 Euro avhengig av hvor du bor og hvor du har kjøpt kortet.

Uten snøkanoner hadde det bare vært stusslig barmark her:

Så det er bokstavelig talt hvitt gull kanonene skyter ut i svarte natta.

Men yr gir ikke mye oppmuntring dem som er i første frontlinje i vinterkrigen. De nærmeste døgnene varsles det stort sett røde grader døgnet rundt. Når det i tillegg varsles ganske store nedbørsmengder over helga, hadde det vært fint om yr har bomma litt på temperaturen.

Det er stor forskjell på + 1 og 20 millimeter regn og -1 og 20 centimeter snø.Veldig stor

9 visninger0 kommentarer

© 2018 av Hauk Creative for Tarzan media.

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter Black Round
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now