Søk
  • Stein Erik Kirkebøen

Verdensmesterskolen

- Det var en fantastisk tid med mye læring både på skolen og i idretten i et svært godt miljø. Jeg trivdes veldig godt, og fikk venner jeg har fremdeles, sier hopptrener Alexander Stöckl om tiden på skigymnaset.

Skigymnaset i Stams har dyrka fram medaljevinneree i ei rekke skigrener i over 50 år. FOTO: Stein Erik Kirkebøen

Stams

På 1970 og -80-tallet var det noe nesten mytisk over skigymnaset i Stams. Etter at østerrikerne hadde vært borte fra hopptoppen i årevis, kom de tilbake. De kom tilbake med den ene topphopperen etter den andre. Og alle hadde gått på skigymnaset i Stams.

Til sammen har Stams-elever vunnet 28 OL-gull, 72 VM-gull og 3 gull i Paralympics, det aller meste i hopp og alpint. Til sammen har de vunnet 330 medaljer i OL, Paralympics og VM.

FAKTA

Skoletilbudet

Skigymnaset i Stams har to skolelinjer som begge går over fire år, ett år lenger enn i vanlige skoler: almen linje (gymnas) og en handelsskole som kan utvides med et ekstraår til også å gi studiekompetanse.

Følgende skigrener står på timeplanen

Alpint (50 prosent av elevene)

Hopp (20 prosent)

Langrenn (10 prosent)

Kombinert (10 prosent)

Snowboard (freestyle) (10 prosent)

Paul Vornier vet selv best hvordan han ønsker å ha skiene sine, derfor prepper han dem selv. FOTO: Stein Erik Kirkebøen.

Drømmer om å bli «en ny Hirscher»

Og flere skal det bli. Paul Vonier håper å bidra til det der han står i servicerommet og filer enda litt på stålkantene på ett av sine skipar.

- Jeg liker å preppe skiene mine selv. Det er jeg som vet best hvordan jeg vil ha dem, sier 18-åringen som er i gang med sitt 5. år som elev på verdensmesterfabrikken i Stams. Han går der ikke for å bli smører eller servicemann.

- Nei, det er sånt du lærer hjemme. Marcel Hirscher er forbildet mitt, og jeg drømmer om å bli som ham, toppalpinist. For å realisere den drømmen går jeg her, dette er det beste tilbudet. Når jeg ikke målet, kan servicemann være et alternativ, sier Vonier.

Det er bare en time hjem til alpinbakkene i Montafon i Vorarlberg hvor han vokste opp, men Paul innrømmer at det var tøft å flytte fra venner og familie og inn på et firemanns rom i Stams.

Det er ingen luksustilværelse for talentene på skigymnaset. Internatbestyrer Frederic Kohl viser fram et helt vanlig rom hvor det bor fire gutter, jentene bor i et annet bygg. FOTO: Stein Erik Kirkebøen

- På en måte var det brutalt, samtidig ble det litt lettere nettopp fordi vi var fire på rommet, det var alltid noen der og det var flere kompiser å forholde seg til og velge mellom. Det var rett og slett kult.

Skolen er også kul. Men arbeidslivet er tøft.

- Alle som går her, og på de andre skigymnasene, kan ikke komme på landslaget. Mange går inn i trenerjobb på ett eller annet nivå. Det viser seg at elevene her fra klarer seg godt i livet etterpå, sier Frederic Kohl, internatleder og fransklærer.

Begynnelsen var en nedtur

Suksesshistorien i Stams begynte med en skikkelig fadese i Chile. Fra alpin-VM i august 1966 reiste den østerrikske troppen hjem med to bronse– og en sølvmedalje i bagasjen. Alt for lite for den store alpinnasjonen.

- Det var så dårlig at man ikke bare begynte å lure på hva som hadde gått galt. Man skjelte til og med til hva de gjorde i andre land, forteller direktør Arno Staudacher ved skigymnaset. – Da fant de ut at franskmennene hadde skoler hvor talentfulle ungdommer fikk tilrettelagt undervisningen slik at de også kunne satse for fullt på idrett.

FAKTA

Skoledagen

06.30-07: Frokost, smøre matpakke

07-08 : Studietid

08.15-13: Skole

13-14 : Lunsj

15-18 : Trening

18.30-19.30: Middag

- 21.30 : Studietid

22.00 : Ro


Og så gikk det fort. Året etter, i 1967, sto Østerrikes første skigymnas klart i Stams, et lite skolested langs jernbanen fire, fem mil vest for Innsbruck mest kjent for sitt gedigne kloster. Ni år senere fikk skolen sin første olympiske mester da Karl Schnabl gikk til topps på hjemmebane, i storbakken i Innsbruck i 1976.

Direktør Arno Staudacher foran skrytetavla med navnene på alle de 330 medaljevinnerne i OL og VM som skolen har fostra. FOTO: Stein Erik Kirkebøen,

Siden har alle de beste østerrikske hopperne gått ved skolen, med ett unntak; Georg Morgenstern. Også en rekke gode alpinister, med Benjamin Raich som det aller største navnet, har fått sin utdannelse her.

- Vi har også eksportert en rekke trenere. Akkurat nå har Norge, Tyskland, Polen, og Kina hopptrenere med bakgrunn fra skolen, sier direktør Staudacher.

- Trygt og godt

- Jeg bodde på firemannsrom, gikk på skolen i fem år og tok toget to timer hjem hver fredag og tilbake mandag morgen. Fem fantastiske år som jeg bare har gode minner fra. Etterpå jobbet jeg der i 11 år, sier ett av eksportproduktene, den norske landslagstreneren i hopp, Alexander Stöckl.

- For en nordmann høres det spesielt ut at ungdommer reiser hjemmefra i 14 års alderen for å bo på treningsleir og fokusere på idrett og skole 24 timer i døgnet i årevis.

- Jeg vet det. Det er nok ikke så spesielt for østerrikere. Og elevene blir tatt godt vare på 24 timer i døgnet av lærere og trenere som er dyktige pedagoger, foreldrene kan stole på at de har det trygt og godt, og de reiser hjem hver helg, sier Stöckl.

Utdannelsen er like viktig som idretten

- Men dette er ikke en treningsleir, understreker internatleder Kohl. -Det er en skole med et sportstilbud. Elever som ønsker å satse i en av idretten vi har på programmet, får alle muligheter til å kombinere idrett og utdannelse her. Men utdannelsen er like viktig som idretten. Det hjelper ikke hvor god en elev er til å hoppe, henger han eller hun ikke med på skolen, så får de ikke være her.

Skolen har førsteklasses treningsfasiliteter med svømmehall, idrettshall, og rom for forskjellig former for trening.FOTO: Stein Erik Kirkebøen

Skolen har rundt 180 elever (110 gutter og 70 jenter) som betaler 5800 Euro i året for skole, trening og internat. Hvert eneste år kommer 40-50 elever som har bestått opptaksprøvene som strekker seg over to dager, inn på skolen. Det er populært å gå på skolen; bare halvparten av søkerne får plass.

Psykologer

- Elevene kommer fra hele Østerrike, men også de som kommer fra nabolaget og egentlig kan rusle hjem, må bo på skolen. Det er en viktig del av konseptet. Dette handler om mer enn å utdanne seg og å bli idrettsutøver, det handler også om å bygge holdninger og kultur. Elevene får alt her, mat, skole og veldig gode treningsfasiliteter av alle slag. I tillegg kommer hver eneste ettermiddag både tre fysioterapeuter og to idrettspsykologer for de elevene som har bruke for slike tjenester.

Her, i psykolog-rommet kan elevene snakke fritt om alt som måtte plage dem. FOTO: Stein Erik Kirkebøen

- $$$$$$$$$$$$$$$$Psykologer?

- Ja, det psykiske er viktig for idretten - og for skoleinnsatsen, og psykologtilbudet er populært. Mange ønsker å snakke med fagfolk med taushetsplikt om mye forskjellig, alt fra hjemlengsel til mestring av konkurransenerver, sier Kohl.

Og kanskje er det psykologer de østerrikske hopperne trenger? I hoppmiljøet er det snev av krise, det har gått mer enn 30 verdenscuprenn siden sist en østerriker vant.

- Det ordner seg, tror direktør Staudacher. – Vi har flere store talenter på gang.

FAKTA

Nordmenn kan søke,men du må kunne tysk.

I tillegg til elever fra Østerrike har skolen i år noen få elever fra Tyskland, Sveits Tsjekkia og Russland.

Ingen norske elever har gått ved skigymnaset i Stams, men de er hjertelig velkomne. For at de skal komme inn, må de bestå opptaksprøven og de må beherske tysk så godt at de kan følge undervisningen.

4 visninger0 kommentarer

© 2018 av Hauk Creative for Tarzan media.

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter Black Round
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now