Søk
  • Stein Erik Kirkebøen

Verdensmesteren som ble læremester

- Hohe Hüfte! kommanderer Anette Bøe. Claudia Küsel forsøker så godt hun kan å holde hoften høyt mens hun skøyter for aller første gang i sitt liv: – Men jeg har gått på ski før. Én gang.

Anette forteller Peter og Claudia Küsel hvordan de skal plassere armer, bein og ski. Det blir ikke noe enklere når stavene også kommer inn i bildet. FOTO: Stein Erik Kirkebøen/Tarzan Media

Wildmoos Alm

I 1985 ble Anette Bøe (60) dronningen av Seefeld. Hun vant to gull og tok i tillegg en sølv- og en bronsemedalje på de fire VM-distansene. Det tok 30 år før hun kom tilbake til lykkebyen sin.

- Det ble aldri til at jeg reiste tilbake. Men for noen år siden var barna så store at de klarte seg godt uten mor, og jeg hadde lyst til å oppleve noe annet en vinter, sier Anette.

Og siden det er ski hun kan best av alt, skrev hun høsten 2015 brev til en rekke skiskoler i Alpene og i Nord-Amerika, og spurte om de hadde ledig jobb til en skilærer.

Arbeidsgiverens helt

- Jeg fikk svar fra Martin Tauber, som driver langrennsskole her i Seefeld, umiddelbart, sier Anette.

Tauber, som var i verdenseliten i langrenn inntil karrieren buttet i en dopingskandale under OL i 2006 hvor han angivelig var et uskyldig offer, er født og oppvokst i Seefeld.

- Jeg var åtte år i 1985. VM-løypene gikk rett utenfor huset vårt. Jeg hang på gjerdet, og fulgte ivrig med, forteller han. Han fikk seg en stor helt mens han hang på gjerdet og fulgte VM-rennene.

Smilet er aldri langt unna når Anette Bøe driver skiundervisning,. Her sammen med Claudia Küsel. FOTO: Stein Erik Kirkebøen/Tarzan media

- Det var Anette fra Norge. Hun som vant. Siden har hun vært en helt for meg. Det var på grunn av henne jeg ble langrennsløper. I 2015 var jeg på ferie på Kypros. Da jeg fikk en e-post fra min store favoritt, nølte jeg ikke ett sekund, men svarte umiddelbart at hun var hjertelig velkommen til Seefeld.

Og Anette kom.

Denne vinteren, som de tre foregående, er verdensmesteren så mange timer i uken som en kranglete rygg tillater, læremester i Seefeld. Det er kanskje det stedet i skiverdenen hvor spennet mellom de beste og de dårligste skiløperne er aller størst. Akkurat nå går de aller beste i hele verden i de samme løypene som noen av de dårligste. Hit kommer det folk som aldri før har sett et par langrennsski, knapt nok snø, og vil lære. Og verdensmesteren stiller opp og lærer bort. Hvorfor gidder hun?


For de som ikke er født med ski på beina, men prøver første gang som voksne, er det ikke så lett som det ser ut. Kay Kleinschmidt og Sabine Seidl erfarer det:

Mestringsfølelse

- Det er det mange grunner til, sprudler Anette i en pause, og ramser opp: - For det første er alle elevene jeg har hatt sånn som de du har møtt i dag; hyggelige, positive mennesker som gleder seg til å prøve noe nytt. Jeg liker mennesker, og sånne mennesker liker jeg ekstra godt. For det andre er det fantastisk å se og oppleve gleden som stråler av dem når de får den gode følelsen av at de mestrer noe de ikke kunne fa før. I løpet av en time får de mestrigsfølelse. For det tredje synes jeg det er flott å gi noe tilbake til den sporten som jeg selv elsker og som har gitt meg så mye. Og for det fjerde er det fantastisk å få jobbe i sånn omgivelser, sier Anette og ser seg rundt på Wildmoos Alm, fire kilometer unna og 150 meter høyere enn Seefeld.

Skiskolen har flyttet hit mens dens vanlige operasjonsområde er okkupert av VM-arrangøren. Gressenga her oppe er dekket av godt over en meter med herlig, hvit snø, rundt omkring står det grønne tre og horisonten rundt strekker majestetiske alpetopper seg 2500 meter opp mot stjernene.

Anette følger nøye med, og kommenterer Claudias skøyting. FOTO: Stein Erik Kirkebøen/Tarzan Media

God form, men…

Hit opp busses skiskoleelever som Peter og Claudia Küsel fra Freiburg som har fire dagers ferie i Seefeld uten barn. Og som bruker noen timer på å lære seg å skøyte.

- De har gått lite på ski, men de nyter fordel av at de er fysioterapeuter og at formen bedre enn hos gjennomsnittseleven, sier Anette.

- Jeg gikk på ski en gang for fem år siden, sier Claudia som ser ut til å ta skøyteteknikken fort. - Det hjelper nok litt å være fysioterapeut. Vi vet hvordan muskler og hvordan kroppen fungerer, og skjønner kanskje Anette bedre enn andre.

Mannen, Peter, har vært i verdenseliten i ultratriathlon, og bruker ski som en del av vintertreningen. Likevel melder han seg på skiskole.

- Ja, jeg har bare gått klassisk før og har aldri prøvd skøyting. Jeg har litt problemer med min venstre hofte, og fikk gode tips av Anette om hva jeg kan gjøre med det. Og, utlært blir man aldri, det er alltid noe å lære. Jeg har da sett selveste Klæbo snuble i skøyting.

Det handler blant annet om balanse og vektoverføring.Anette viser hvor lett det er når du kan det, og Peter og Claudia gjør så godt de kan. FOTO: Stein Erik Kirkebøen /Tarzan Media

Tapte veddemål, må skøyte

I neste time kommer Sabine Seidl og Kay Kleinschmidt fra München, som kanskje er mer representative for mesterens elever.

- Vi er på dagstur, og skal lære å skøyte fordi jeg tapte et veddemål, forklarer Sabine. Hun hadde veddet på at hun skulle trene 20 dager i januar, men ble syk, tapte og måtte på skikurs i Seefeld.

- I dette flotte været var dette både gøy og lærerikt, sier hun, som ikke hadde peiling på hvem skilæreren var eller hvilken bakgrunn hun hadde.

- Er det sant? Er det virkelig sant? spør hun som skøytet for første gang i sitt liv, da vi forteller at instruktøren hennes blant mye annet er dobbelt verdensmester på ski.

- Hun var også super som instruktør. Vennlig og tålmodig forklarte hun alt vi skulle gjøre. Jeg følte virkelig at jeg lærte mye i løpet av timen. Jeg skjønner mye mer av hvordan jeg skal skøyte jeg, men jeg må nok øve en del mer for å få til alt jeg nå skjønner, smiler hun.

Og takk for denne gang. Lærer Bøe er like fornøyd som elevene Kleinschmidt og Seidl. FOTO: Stein Erik Kirkebøen/Tarzan Media

Anette forteller og demonstrerer, og elevene følger opp så godt de kan:

23 visninger0 kommentarer

© 2018 av Hauk Creative for Tarzan media.

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter Black Round
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now