Søk
  • Stein Erik Kirkebøen

Verdens dårligste skiløpere må vike for verdens beste

Mandag er det slutt. Da kan du ikke lenger gå på ski ut fra Seefeld sentrum, og skiskolene må flytte til skogs. Det skal rigges til VM.

Her er det bare å komme seg unna. Fra mandag skal det rigges til VM-fest, og da er løypa stengt i en måneds tid.-

I alle tidligere mesterskap i Seefeld, VM i 1933, OL i 1964 og -76 og VM i 1985, har mål vært midt i sentrum. Løperne har runda byens landemerke, Seekirchl, og staka seg i mål.

Når det ikke er mesterskap er også det lille "jordet" hjertet i skibyen og

Selv på en grå mandag i januar er det et yrende skiløperliv i området rundt Seekirchl. Den neste måneden må det livet leves et annet sted.

langrennsdestinasjonen Seefeld. Her starter langrennsløypene løypene. Her holder flere skiskoler til. Her får mange turister fra England og andre områder uten veldig tunge skitradisjoner sitt første møte med langrennssporten.

Det er så flatt og fint tilrettelagt at selv de mest engstelige våger seg opp på lealause langrennsski og stavrer i vei lykkelig uvitende om at den hyggelige instruktøren kan være langrenns-dronningen av Seefeld fra 1985.

Anette Bøe jobber innimellom

Anette Bøe: VM-dronning i 1985, skilærer i 2019.

som entusiastisk skilærer på jordet her.

Hvor mange som her går på ski, enten de går på første time på skiskolen eller gjør de siste forberedelser til VM-start, er det ingen som har noe tall på. Men det er mange hundre hundre hver eneste dag.

Her deler noen av verdens beste langrennsløpere spor med mange av verdens dårligste skiløpere i en skjønn forening.

Det imponerende reisverket til tribunen som skal ta 10.000 VM-tilskuere, har lenge vært på plass ute på jordet.

Men nå må alle mosjonister vike. Alle racerne også for den saks skyld. Nå skal det gjøres klart til VM-fest. Det skal rigges.

Festen er flytta noen hundre meter utover. Det ble for trangt på det lille jordet , rørtribuner til 10.000 tilskuere har i et par måneder stått klare 500 meter lenger ut, rett nedafor hoppbakkene for de lokalkjente. Løperne skal ikke lenger runde Seekirchl på sin vei mot mål. Men velfortjente medaljer skal på kveldstid deles ut der hvor skiskoleelevene i dag stavrer rundt.

Men noen dager til er det fritt fram - for alle som har betalt dagskortet på 5 €, og har lov til å bevege seg i løypene.

Området ligger midt i løypa for spaserveien fra sentrum og ut til den nye arenaen, det er he,på vei fra jernbanestasjonen og torget rundt den gjennom et lille landsbysentrumet og ut til stadion det er planlagt at VM-livet skal utspilles. Vi får ikke den nordiske modellen med fullt kok langs løypene ute i skogen. Publikum 7500, får bare adgang til begrensede områder utafor stadion.

Totalt 17.500 tilskuere skal det maksimalt være hver VM-dag. Igjen ikke

veldig imponerende sammenlignet med nordiske skimetropoler, men i en

Hit, til Leutaschs flate jorder, lyttes mye av aktivitetene mens Seefeld forbereder og arrangerer ski-VM

landsby med 4000 innbyggere blir det spennende nok.

Og alle de som er mer interessert i å prøve å gå på ski enn å se på de som kan gå på ski,hvor skal de gjøre av seg.

- Det er bare tre minutter til bussholdeplassen, sier dama i skiskoleskranke. Og det er i hvert fall nesten sant. - Derfra går det gratisbusser til Wildmoosalm oppe i skogen og over åsen til Leutasch.

Og der, 10-15 minutter unna, skal hverdagen fortsette å utspille seg mens det er fest nede på hovedscenen.

Så får vi se hvordan det går.

12 visninger0 kommentarer

© 2018 av Hauk Creative for Tarzan media.

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter Black Round
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now