Søk
  • Stein Erik Kirkebøen

- Utestengelsen har gjort Therese bedre


Therese Johaug har sannsynligvis aldri vært bedre enn hun er akkurat nå. FOTO: Stein Erik Kirkebøen/Tarzan Media

Pål Gunnar Mikkelsplass, Therese Johaugs trener mens hun var utestengt, tror hun vil være enda mer overlegen på 10 km klassisk dag enn hun var på skiathlon på lørdag.


Seefeld

Tirsdag står ti kilometer klassisk med individuelle start på VM-programmet. Trener Mikkelsplass tror Therese Johaug vil være enda mer overlegen der enn hun var på skiathlon hvor hun kvittet seg med alle konkurrenter før hun hadde gått fem minutter, og var nesten minuttet foran i mål.

- Det er ikke fordi jeg tror Therese er blitt så mye bedre de siste dagene, men fordi konkurrentene ikke vil ha den fordelen de har ved en fellesstart hvor de blir liggende i grupper og kan hjelpe hverandre mens Therese går alene i tet På ti kilometeren må alle gå alene, sier Mikkelsplass.

Ikke bare best i tunge bakker

Han er meget imponert over hva Therese har fått til, og tror at utestengelsen har gjort henne til en bedre skiløper.

- At hun er blitt bedre er jeg sikker på. Jeg ser at hun går bedre teknisk på ski og testresultater forteller at hun er blitt bedre, blant annet i spesifikk styrke rettet mot langrenn.

- Hva betyr det?

- Blant annet at hun er blitt bedre til å stake. Hun har hele tiden vært veldig god i bratte bakker. Nå går hun faktisk mer fra konkurrentene i lett terreng enn i tungt. I hvert fall når de går klassisk.

Sånn var det i Davos. Sånn har det vært alle andre steder Therese Johaug har gått skirenn i vinter. Oddsen på at det blir sånn i Seefeld på tirsdag er veldig, veldig lav. FOTO: Stein Erik Kirkebøen/Tarzan Media

- Har hun rett og slett blitt bedre av å være utestengt og ikke få lov til å konkurrere?

Konkurranser bryter ned

- Ja det tror jeg. Konkurranser bryter kroppen ned, trening bygger den opp. Langrennsløpere bruker våren, sommeren og høsten til å bygge opp en god form. Therese har hatt flere vårer, somre, høster - og vintre til å bygge opp formen. Hun har rett og slett hatt en ekstremt lang grunntreningsperiode, sier Mikkelsplass som mener nettopp det har vært en av hennes sterkeste motivasjonsfaktorer i den tunge tiden: - Utestengelsen ga henne muligheten til å gjøre et vanvittig treningsarbeide over lang tid. Og den har hun utnyttet godt.

Therese selv er enig med treneren, hun mener hun er en bedre langrennsløper nå enn hun var i 2016, den siste sesongen før hun ble utestengt.

- Utholdenheten har jeg alltid hatt, men de to siste årene har jeg brukt til å bli bedre teknisk og sterkere.

- Hvordan slår det ut?

- Jeg har alltid vært sterk i bratte bakker, men nå som stakekapasiteten er blitt bedre, taper jeg ikke til konkurrentene i de flate partiene. Det hender til og med at jeg går fra dem, sier Therese.

- Utrolig tøff i hodet

Styrke og staketeknikk er vel og bra, men toppidrett er mer enn kropp og fysikk.

- Ja, det er også en mental faktor, og den er helt avgjørende, sier Mikkelsplass. - Du må være motivert, og du må orke å legge ned det arbeidet som trengs. Det er der jeg er aller mest imponert over Therese slik jeg har opplevd henne i denne perioden som selvfølgelig har vært veldig tung for henne. Hun har vært helt utrolig tøff i hodet. Det har hun vært nødt til å være for å gjennomføre det hun har klart å gjennomføre samtidig som hun selvfølgelig har hatt mange tunge tanker å kjempe med. I høst er det blitt enda tyngre ved at miljøet er blitt rammet av de tragiske dødsfallene til Ida Eide og Vibeke Skofterud. Du skal være en ganske spesiell person for å gjennomføre det Therese har gjennomført.

Mer selvstendig

Mikkelsplass mener alle de utfordringen hun har måtte takle, ikke bare har gjort henne til en bedre skiløper.

- I den perioden hun har vært utestengt har hun måttet gjøre alt selv og har dermed begynt å se ting fra flere sider. Hun har blant annet lært at noe så enkelt som flybilletter ikke kommer av seg selv. Noen må ordne dem. I denne perioden har hun ikke hatt det apparatet som vanligvis ordner opp for topputøvere, hun har måtte ordne opp selv. Alt i alt betyr det at hun har utviklet seg både fysisk og psykisk.

- Kan hun bli mett på suksess og miste motivasjonen etter en eventuell ny gullmedalje?

- Nei, ler Mikkelsplass. – Det er jeg helt sikker på ikke vil skje. Hun er sulteforet på konkurranser og har ventet lenge på dette og det er tross alt bare tre renn til i VM.

Først som sist. I sitt første VM-løp etter utestengelsen gjorde hun akkurat som i det sist, for fire år siden. Hun klatra til topps. Men på arenaen i Seefeld var seierspallen så godt gjemt at det knapt var noen som så at hun sto der sammen med Ingvild Flugstad Østberg og Natalia Nepryaeva. FOTO: Stein Erik Kirkebøen/Tarzan Media

Veien å gå for andre?

Hvis det virkelig er slik at Therese Johaug er blitt en bedre skiløper fordi hun ikke har gått skirenn men bygget god form, bør da unge, ambisiøse skiløpere ta konkurransefri en vinter eller to og bare drive grunntrening for å legge et solid grunnlag for senere karriere?

- Det er for dramatisk. Som nevnt tror jeg ikke det er mange som har de egenskapene som skal til for å gjennomføre en slik operasjon, men det kan godt hende det hadde vært lurt av noen å trappe konkurranseaktiviteten ned i en periode for å få anledning til å trene mer og bedre. Det er en slags regel at utøvere trenger bortimot 15.000 treningstimer for å nå sitt maksnivå. Setter de av mer tid til trening, kommer de dit fortere. Det de skal være uhyre forsiktige med, er å prøve å få i både pose og sekk; både trene mer og fortsette å konkurrere like mye. Da kan det lett bli for mye og gå galt. Det er en balansegang, sier Mikkelsplass.

19 visninger0 kommentarer

© 2018 av Hauk Creative for Tarzan media.

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter Black Round
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now