Søk
  • Stein Erik Kirkebøen

Turløper Gjerdalen trener mer enn han gjorde da han var på landslaget

Tord Asle Gjerdalen er turløper. Men det er lite tur og mye løp, 35-åringen trener mer nå enn han gjorde som landslagsløper.

Tord Asle Gjerdalen i Seefelds VM-pyntede gågate hvor det er helt strålende skiforhold. Lørdag starter langløpsesongen på alvor.ntrum

Seefeld

I helgen starter sesongen for alvor for Tord Asle Gjerdalen (35) og de andre langløperne - som nok er en mer passende betegnelse enn turløper på utøvere som staker seg i rasende fart gjennom seks, syv mil. Da er det klart for Kaiser Maximillian Lauf i Seefeld, som Gjerdalen vant i fjor. Det er 60 km – torsdag ble distansen redusert til 40 km på grunn av ekstrem rasfare i stupbratte fjell langs en del av løypa - i og utenfor vinterens VM-løyper.

- Det er en hard og fin løype – sånn som vi liker den – i fint terreng. Det har kommet veldig mye snø, men de har vært flinke til å preppe, så forholdene er gode, sier Gjerdalen.

Ski Classics

Løpet er ett av 11 løp i Visma Ski Classics, langløpernes svar på verdenscupen. Gjerdalen er en av seks menn og to kvinner som er heltidsløpere på laget til Aukland-brødrene som i år heter Team Ragde, etter lagets hovedsponsor.

- I Norge er det etter hvert blitt veldig mange langrennslag av mange slag og med forskjellige ambisjoner. Seks, syv av dem er så gode at de kan kjempe om seire i Ski Classics, sier Gjerdalen.

Ski Classics 2018/-19

02.12: Prolog, Livigno (15 km)

12.01: K. Maximillian Lauf, Seefeld, (60 km)

19.01: La Diagonela, Zuoz, Sveits (65 km)

27.01: Marcialonga, Val di Fiemme, Italia (70 km)

02.02: Toblach-Cortina, Italia (42 km)

10.02: Jizerska, Bedrichov, Tsjekkia (50 km)

03.03: Vasaloppet, Mora, Sverige (90 km)

10.03: Engadin Skimarathon, St. Moritz, Sveits (42 km)

16.03: Birkebeinerrennet (54 km)

06.04: Reistadrennet, Bardufoss (50 km)

13.04: Ylläs-Levi, Finland (67 km)


Den norske dominansen er enda større i langløp enn i vanlig verdenscuplangrenn. I fjor var sju av de ti beste sammenlagt nordmenn. Og aller best sammenlagt de to siste årene; Tord Asle Gjerdalen.

Dårligere utgangspunkt

- Hos oss tenker vi lag som i sykkel, og er ikke opptatt av nasjon. Målet mitt er å vinne i år igjen, men utgangspunktet er litt dårligere, vi har barnehagebarn hjemme og har slitt litt med sykdom. Jeg har også vært hjemme i hele sommer og høst mens de andre løperne på laget har lagt bak seg 70 døgn i høyden.

I 2014 mistet Gjerdalen plassen på landslaget og bestemt seg for å satse for fullt på langløp. Og det passet ham bra.

FAKTA

Tord Asle Gjerdalen

Født: 03.08 1983 (35 år)

Bosted: Oppvokst på Sundvollen, bor på Kjelsås, Oslo

Familie: Gift, to barn

Utdannelse: Ferdig utdannet lege

Yrke: Skiløper

Meritter: VM-gull i stafett 2011 og 2013

VM-bronse 50 km 2011 og 15 km 2013

To NM-gull

En lang rekke langløpsseire

To seire en annen-og en tredjeplass sammenlagt i Ski Classics.

Spesielle kjennetegn: Går skirenn med pilotbriller

LANGrenn

- Tradisjonelt langrenn er jo ikke lenger LANGrenn. I løpet av en hel sesong går løperne tre, fire renn som varer over én time og knapt noen over to. Jeg liker å gå langt. I Ski Classic får jeg gå et ti talls femmiler med fellesstart. Det passer meg, og det liker jeg.

- Men nivået, Gjerdalen, dere er vel en gjeng med overårige, avdankede langrennsløpere. Langløp er langrennssportens 2.divisjon?

Nivået

- Nei. Nivå kan være så mye. Mens jeg som regel blir slått av noen i vanlige langrenn, er det neppe andre enn Martin Johnsrud Sundby og kanskje Sjur Røthe som ville ha sjansen til å henge på oss i fem, seks mil. Ustjugov forsøkte seg i vårt letteste renn i fjor. Da han ikke benyttet farten sin til å gå fra oss i starten, så var han sjanseløs i spurten, og ble nummer fire. Så nivået er ikke så verst.

- Den høye alderen?

- Det er mange unge løpere med og noen hevder seg godt, men langløp passer for voksne løpere som har mistet noe hurtighet, men som er minst like seige som før. Det handler mye om staking, seighet og utholdenhet.

- Trener dere?

- Jeg trener flere timer nå enn da jeg var på landslaget, sier Gjerdalen som ikke vil være mer konkret. – Hvor mye jeg trener ser jeg på som en forretningshemmelighet.

I tillegg til Ski Classics arrangerer også FIS en maraton cup, noen av rennene inngår i begge konseptene.

- Det beste hadde selvfølgelig vært med én cup. Ski Classics ble for ti år siden startet som en reaksjon på at FIS prioriterte langløpene for dårlig. Det er et konsept som er eid av David Nilsson og Vasaloppet, Birken og Marcialonga og hvor Visma har overtatt etter Swix som hovedsponsor. Den største forskjellen er at det i FIS-cupen er mange flere skøyteløp. Her er det også løpere fra flere nasjoner som hevder seg.

Han har vinni to ganger før i Kaiser'n. Lørdag setter Tord Asle Gjerdalen opp farten, og satser på hat-trick i Seefelds fjellverden.

- Penger?

- Noen inntekter må en jo ha, men det er ikke drivkraften. Jeg hadde tjent mye bedre som fastlege enn som skiløper, men jeg hadde ikke hatt det så moro, sier Gjerdalen som er ferdig utdannet lege. Og som gikk opp i «lønn» da han gikk ut av landslaget.

- Ja, den ganske beskjedne grunnlønnen var høyere i langløplaget, men bonusene var bedre i verdenscupen. De beste tjener mye mer i verdenscupen, men det er flere som får betalt i langløp, selv om inntektene har gått ned de siste par årene.

- Hvorfor har lønna gått ned?

… og TV

- Jeg tror det har med TV å gjøre. Da TV2 hadde rettighetene, viste de løpene i sin helhet på kanaler mange ser, mens vi stiller bak mange andre attraktive vinteridretten nå som NRK har overtatt. Det betyr at vi ofte på travle vintersportshelger henvises til nett-TV som få ser. Det reduserer appellen. Og inntektene.

Langrennssportens framtid?

Langrenn sliter for tiden, og taper i mange land konkurransen med andre vinteridretter både når det gjelder talenter, TV-tider og penger. Samtidig viser seertall for Tour de France at folk liker å se lange sportssendinger ute i terrenget. Langløp er Tour de France på vinterføre, er det sportens framtid?

- Det kan hende. Det blir i stor grad avgjort av hvor profilene er. Du kan selv tenke deg hvordan medieinteressen hadde vært hvis Northug på sitt hotteste hadde stilt opp. Jeg tror også langløp kan ha appell på samme måte som New York Marathon, fordi vanlige mosjonister og eliteløpere stiller på samme startstrek. Mosjonistene får et helt annet inntrykk av hva eliten driver med enn når de sitter hjemme foran TV’n med en øl og ser Klæbo fyke rundt i en sprintløype, sier Gjerdalen.

NRK2 Lørdag kl. 08.40

59 visninger0 kommentarer

© 2018 av Hauk Creative for Tarzan media.

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter Black Round
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now