Søk
  • Stein Erik Kirkebøen

Tronskifte?

For første gang på ti år, siden Liberec i 2009, ble det ikke norsk VM-gull i kvinnestafetten. I stedet tok Sverige sin første VM-seier siden 1960. Kunne det gått annerledes? Og markerte stafetten et tronskifte og slutten et par tiår med norsk dominans?

Slått, men ikke så utslått som Heidi Weng var da hun kom til pressesenteret etter kvinnestafetten. Hun glederseg til å reise hjem på fredag

Heidi Weng på første etappe (veksla som nummer tre) og Ingvild Flugstad Østberg (nummer én) holdt følge med teten på de to første etappene. På den tredje tape Astrid U. Jacobsen 18,8 sekunder til Charlotte Kalla.

Gikk forbi, men...

Therese Johaug gikk en kjempeetappe, og tok igjen Stina Nilsson i det de gikk inn i den lange, nestsiste bakken noen hundre meter før mål. Så gikk hun forbi. Var det der gullet glapp? Et eller annet sted fant nemlig Stina kreftene hun hadde spart,. Hun klarte å henge på Therese. Hun hang på til topps. Therese fikk ikke luka hun ønsket. Og kanskje var avhengig av .

Enda en gang viste det seg at det ikke er noen fordel å kjøre først ned. Det gjorde Therese. Stina kom bak, og smatt forbi i svingen ut på den lange sletta. Hun klarte å holde Therese bak seg over sletta, opp den siste lille bakken og kom først ned på innspurten. Da var det avgjort.

Er det disse jentene, med Stina Nilsson i spissen, som skal overta hegemoniet i kvinnelangrenn?

- Alle vet at Stina er mye bedre enn meg i en spurt. Sånn er det bare. Jeg vurderte det slik at min eneste sjanse lå i å få en luke på toppen. Og det prøvde jeg å få, sier Therese Johaug sommente hun ikek haded noe valg, hun måtte få denluka. Men hun fikk den ikke, hun ble ikke kvitt Stina Nilsson.

Sparte krefter

- Det var et tøft løp i sørpa, men jeg holdt likevel litt igjen. Jeg visste ikke hvor, jeg visste ikke når, men jeg visste at Therese ville ta meg igjen og komme. Derfor sparte jeg litt, og hadde ett gir igjen da hun gikk forbi. Jeg frykta aldri at jeg måtte slippe, sa Stina Nilsson, som mente noe av forskjellen på lagene, bortsett fra at hun og – spesielt - Charlotte Kalla presterte bedre enn tidligere i mesterskapet – var holdningen.

- De norske jentene er vant til å vinne. Vi gikk inn i denne duellen som utfordrere, som noen som hadde alt å vinne.

- Nå er rollene bytta om, nå er det dere som skal forsvare?

- Jeg er ikke sikker på om vi er der ennå, smilte Stian Nilsson.

Fornøyde med sølv

De norsk sølvvinnerne klarte å skjule skuffelsen over at de ikke tok sitt femte strake VM-gull i stafett godt.

- Ja, jeg er fornøyd med sølvmedaljen, forsikra Therese. – På forhånd regna vi med at det var tre jevne lag. Vi slo Russland klart, og tapte helt på slutten for Sverige, det mener jeg vi skal være fornøyde med.

Umiddelbart tok Astrid Uhrenholdt Jacobsen på seg skylden for tapet, på den tredje etappen tapt hun 18,8 sekunder til Charlotte Kalla.

Svenskene overpresterte

- Det var selvfølgelig en fryktelig opplevelse da hun gikk fra og jeg ikke klarte å følge, men i ettertid ser jeg at det ikke var jeg som gikk dårlig. Det var Charlotte som overpresterte kraftig i forhold til det hun har prestert tidligere i mesterskapet. Da ble de for gode for oss.

Men hva om Therese ikke hadde prøvd å gå fra henne i bakken, men ligget bak ned bakken, hadde det forandra noe?

Det får vi aldri vite.

Men vi får vite om det er et blaff eller et tronskifte vi var vitner til?4 visninger0 kommentarer

© 2018 av Hauk Creative for Tarzan media.

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter Black Round
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now