Søk
  • Stein Erik Kirkebøen

Temperatur: 30,8 grader: Ski-VM begynner til uka


- Det er klart det er en utfordring å få gode ski når temperaturforskjellene er så store. Det kan rett og slett hende vi må velge hvor vi skal ha gode ski, og hvor vi må akseptere at de ikke er så gode.

Seefeld

Langrennsløpernes smøresjef Stein Olav Snesrud har nettopp kommet til VM-byen. Sammen med fire andre testere jobber han så svetten renner i den sterke sola. For tredje dag på rad stråler den skyfritt over Seefeld-snøen og jager nattekulden vekk og inn i skyggen. Det betyr at det er dramatiske temperaturforskjeller i landsbyen hvor VM på ski innledes til uka.

På morgenen har det de siste dagene vært fire, fem minusgrader. På ettermiddagen, når rennene skal gå og sola står rett på termometeret på reporterens solvendt balkong, viste det torsdag det over 30 grader og fredag 27 grader. Samtidig holder det seg kjølig i skyggen, det er rett og slett to årstider samtidig.

Det ser ut til at det samme været fortsetter ytterligere noen dager, til stor glede for alle som ikke er smørere.

Hvem glir best? Håvard Skorstad og Knut Nystad glir en gang ned bakken, bytter ski og glir en gang til før de konkluderer med hvilket par som har best struktur. Og så er det nye par. FOTO: Stein Erik Kirkebøen Tarzan Media.

Påskeføre i februar

- Det er påskeføre i februar, og det kommer spesielt til å skape problemer på de rennene hvor løperne skal gå i begge åssidene, både den som ligger i sola og den i skyggen. Da må vi kanskje akseptere at det ikke går an å ha perfekte ski over alt, sier Snesrud.

- Foreløpig holder snøen seg kald og tørr?

- Ja, men allerede nå ser du hvor blankt det blir der vi har kjørt. Og det blir mer utpå dagen når sola blir enda sterkere, sier smøresjefen, som sammen med de fire andre fra skiforbundet og Olympiatoppens gliprosjekt var ute og testet struktur.

- Vi har med oss et tjuetalls skipar som er slipt med forskjellige strukturer for å se hva som glir best. Da har vi et godt utgangspunkt for videre preparering av skiene.

- Men klokka er ennå ikke 12, rennene går noen timer senere?

- Vi skal ut igjen. For oss er det også viktig å kjenne utviklingen og se hvordan snø og temperatur endrer seg utover dagen. Vi må jo klargjøre ski en stund før start, da er det viktig å vite hvordan forholdene endrer seg, sier Snesrud.

Prøver og prøver og prøver

Om og om igjen løper de fem opp på den lille kollen og glir ned. De sjekker hvilke sliper som glir best.

- Mange gjentagelser, det er det testing handler om. Det er en kontinuerlig prosess. Hver gang lærer vi litt til. Skismøring er erfaringsbasert. Vi prøver og feiler, og lærer forhåpentligvis litt hver gang. Så får vi håpe at vi får kunnskap som gjør at vi treffer når det gjelder.

Høyt på toppen er Håvard Skorstad og Knut Nystad klare til å sjekke hvem som har best glid. FOTO: Stein Erik Kirkebøen/Tarzan Media

Nektet å være i løypa

Men hvorfor er de norske testerne på en kolle sentralt i landsbyen og ikke ute i løypa hvor skiene skal brukes?

- Av en eller annen grunn så nekter arrangøren oss å være i løypa. Og ikke bare det, vi får heller ikke være i det spesielle testeområdet ved løypa. Det ligger der fiks ferdig og klart, men vi får ikke lov til å være der, sier Snesrud.

- Spiller det noen rolle, snøen og sola er vel den samme over alt?

- Veldig stor rolle spiller det ikke. Det er klart det hadde vært best å være i den løypa hvor rennene skal gå, og så hadde det vært fint om alle hjalp hverandre og la forholdene best mulig til rette, sier Snesrud. - Men vi gjør det beste ut av det, og har ingen planer om å starte noen krangel med noen parter.

PS

ABC Nyheter var i kontakt med funksjonæren som angivelig nektet nordmennene å benytte testområdet, men han ville ikke kommentere saken og henviste til rennlederen. Hun besvarte aldri vår telefonhenvendelse.

Nok å velge i. Smøresjef Stein Olav Snesrud har med et tjuetalls skipar med forskjellige strukturer i en evig jakt på finne det beste paret. FOTO: Stein Erik Kirkebøen/Tarzan Media

429 visninger0 kommentarer

© 2018 av Hauk Creative for Tarzan media.

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter Black Round
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now