Søk
  • Stein Erik Kirkebøen

Taxfree-paradis satser på sport og aktiv ferie

Midt inne i Alpene ligger en blanding av stranda danskebåt og Toppidrettsenteret og frister med fine fjell, sikker vinter og taxfree-priser. Livigno er et spesielt skisted.

Shoppingtilbudene er mange og prangende i Livigno. Hvor lave tax-freeprisene egentlig er, er mer usikkert.

Her ligger Livigno. Ganske midt i Alpene, omgitt av høye fjell og pass.

For første gang på 12, kanskje 15 år, har jeg vært tilbake i Livigno. Det var et hyggelige gjensyn med et veldig spesielt sted.

Det har bodd folk i dalføret helt nord i Italia, midt i Alpene, i hundrevis av år. Av en eller annen grunn slo de seg ned her, på 1800 meters høyde, omgitt av fjell som når nesten opp til 3000 meter.

Helt til begynnelsen av 1950-tallet var noen hundre sjeler i Livigno nedsøndd og isolert fra omverdenen i åtte, ni måneder i året. De to veiene som førte dit på sommerstid ble ikke brøyta.

Men vinteren 1951/-52 fikk Livigno snøplog. Med den ble den 40 kilometer lange veien over fjellet og ned til Bormio, brøyta.

Et snev av vinterturisme kunne begynne i det vakre, avsidesliggende dalføret omgitt av fjell på opptil nesten 3000 meter helt nord i Italia.

Men først i 1973 begynte det å blir fart på greiene. Da ble moms innført i Italia. Men ikke i Livigno.

For at folk ikke skulle sulte i hjel der oppe i fjelldalen, ga Napoleon i 1805 skattefritak for det karrige dalføret.

Dette ble bekrefta en rekke ganger av forskjellige makthavere og regimer etter ham, og det ble videreført i momsfritaket – som bare gjelder for varer og ikke tjenester, derfor er for eksempel hotellrom ikke veldig billige - i 1973.

- Det førte til at italienere begynte å reise hit for å handle, De handla først og fremst bensin, sigaretter, alkohol og sukker som var dyrt i Italia og 22 prosent billigere her, sier Martina Bormolini på turistkontoret.

- Det ble bygget mange butikker. De tjente penger og de pengene ble investert i hoteller. Dermed kom det turister, og det ble mer penger som ble investert på nytt.

Utpå 80-tallet begynte turismen å ta av for alvor. De siste 20-30 åra er Livigno kanskje det skistedet i Alpene som har økt mest. Det skyldes at utgangspunktet var lavt, men også at utviklinga har vært voldsom i den pulserende cowboybyen av et sentrum som er omgitt av alpinløyper og et par mil med langrennsspor.

Omgivelsene er mektige, med alpinbakker i fjellsidene og et par mil med kjedelige langrennsløyper i dalbunnen.

Fra drøyt 80.000 overnattinger midt på 1980-tallet til 1,4 millioner i fjor. Det bor 6400 innbyggere i dalføret som har 13000 gjestesenger. Foreløpig.

- Og de to første månedene av årets skisesong har salget av heiskort økt med over 20 prosent, jubler Bormolini.

I disse klimatider er garantert tidlig snø gull verd.

Hun mener at Livigno har kommet langt i å utvikle andre bein å stå på enn billig sprit, sukker og bensin.

- Etter hvert er mange blitt veldig oppmerksomme på de fantastiske

Idyllisk og masete i sentrum

mulighetene naturen, klimaet og omgivelsene har å by på. Vi er blitt et populært sted for folk som ønsker seg en aktiv ferie, sier Bormolini.

Etter at Livigno lenge kun var et vintersted, ganske naturlig for et sted hvor det er vinter mer enn halve året og som satser på å ha langrennsløyper åpne i oktober og skiheiser i gang i slutten av november. Men etter hvert

Skibakkene ender i shoppingstrøket.

har de også utvikla sommertilbudet, særlig med sikte på syklister.

En friidretts-/fotballarena og en svømmehall med 50 meters basseng er i løypa. Alt er tenkt brukt av turister – og av proffe idrettsutøver/-lag på treningsleir i den tynne lufta.

- Det er vanskelig å måle, men jeg vil anta at shoppingtilbudet nå ikke står for mer enn 20-30 prosent av turisttrafikken hit, sier Bormolini.

Olaf Tufte (43) jobber for å bli norsk meter si sommer-OL. Men skal han komme til sitt 7.OL (!) ineste år, så må han jobbe hardt. Mange sultne unggutter puster ham i nakken i Livigno.

Akkurat i disse dager er et drøyt dusin norske roere og en håndfull padlere på treningsleir her oppe. Tufte & Co går på ski ei økt selv om temperaturen de siste dagene har vært nedimot -20 på mårran og i skyggen, og trener styrke inne på hotellet i en annen.


8 visninger0 kommentarer

© 2018 av Hauk Creative for Tarzan media.

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter Black Round
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now