Søk
  • Stein Erik Kirkebøen

Stjernesund:- Jeg har vært nervøs for dette siden i vår

I annen omgang var det bare vinneren, Tessa Worley, som kjørte fortere enn en nervøs 22 år gammel debutant fra Hakadal.


Norske alpinjenter markerte styrke i Söldens bratte heng. Og ut av tåka kom et nytt stjerneskudd.

Alpinistene innledet verdenscupsesongen med storslalåm for kvinner i Sölden på lørdag. Det norske laget hadde ingen på pallen, men fire blant de ti beste. Og ut av tåka i Sölden kom et helt nytt stjerneskudd.

- Jeg har vært nervøs siden i våre da jeg vant E-cupen og fikk plass i verdenscupåpningen. Hver eneste dag har dette ligget i bakhodet mitt. De siste nettene har jeg ikke sovet godt, jeg har vært så spent på å stå på start sammen med løpere jeg bare har sett på TV, sa Thea Stjernesund (22) som kjørte sitt aller første verdenscuprenn. Hun bor i Lillestrøm, men representerer Hakadal.

Hun kunne ha debutert forrige sesong, men valgte å konsentrere seg om E-cupen for å få et best mulig utgangspunkt i denne vinterens verdenscup. Hun startet på nummer 33, og må ha levert en av de beste debutene noensinne da hun endte på 9. plass, men var likevel bare tredje best på et strålende norsk lag. Til sammenlikning: Aksel Lund Svindal var blant de ti beste første gang i sitt 7. verdenscuprenn.

- Fantastisk!

- Det var fantastisk, sa kaptein Ragnhild Mowinckel og tenkte både på Thea og på laget. Og på seg selv.- Ja, jeg var veldig spent på om jeg fortsatt holdt det nivået jeg var på slutten av forrige sesong da jeg vant to OL-medaljer og én verdenscupseier. Og det var jeg. 5. plass med den feilen jeg gjorde i henget i annen omgang og ganske mye kløning i det samme henget i første omgang, det var en god bekreftelse. Men det aller beste, er at vi er et lag.

Og sportssjef Claus Ryste tror vi får høre mer fra laget: - Definitivt. Dette er ikke et blaff, jeg tror det er begynnelsen på en ny epoke. Dette er et resultat av en lang og bevisst utviklingsprosess. Jentene har tidligere levert i E-cupen og på juniornivå. I dag sto de frem i seniorsammenheng. Det tror jeg de fortsetter å gjøre. Men, vi er nok spesielt gode i storslalåm.

Laginnsats

Bak Ragnhild kom Kristin Lysdahl (23) på 8. plass – som i fjor, men denne sesongen skal det ikke bli hennes beste plassering! Kristine Gjelsten Haugen ble nummer 10 og Mina Fürst Holtmann var bare syv hundredeler fra å kvalifisere seg for annen omgang. Maren Skjøld kjørte ut i første omgang

Men størst oppmerksomhet vakte den sterke debutanten. De norske alpinistene har en spesialutviklet test smed åtte øvelser som måler fysisk kapasitet og inneholder blant mye annet 3000 meter løp, benkpress og spensthopp. For tre år siden flyttet Thea den uoffisielle kvinnerekorden, som hun selv hadde, fra 881 til 1002 poeng. Bare noen få menn har klart å komme over 1000 poeng på deres skala. Thea er i en klasse for seg blant kvinnelige alpinister når det gjelder fysikk.

Vil ikke bli for sterk

- Ja, jeg er sterk, jeg har alltid vært det. Det var sikkert på grunn av styrken jeg avsluttet så godt på flaten inn mot mål. Men i alpint er det ikke bra å være for sterk, for mye muskler kan gå på bekostning av feelingen som er helt avgjørende.

- Og den hadde du i dag?

- Nei, egentlig ikke. Jeg hadde ikke den gode følelsen, og var slett ikke sikker på at jeg kjørte fort. Jeg ser ikke så godt, så jeg så ikke på klokka hvor godt jeg hadde kjørt da jeg kom i mål. Men jeg så at det lyste grønt, og skjønte at jeg i hvert fall ledet.

Da skjønte hun også at målsetningen var nådd med god margin.

- Det hadde jeg gjort allerede etter først omgang. Da jeg kom hit, hadde jeg en drøm og et håp om å være blant de 30 som får kjøre annen omgang, sa stjerneskuddet fra Hakadal. Hun nådde målet med klar margin, og var på delt 24. plass etter første omgang.

- Og så var det bare å kline til i den andre omgangen

Fikk sitte lenge i stolen

Og det gjorde hun. Spesielt i sistedel av det stupbratte (65 prosent på det verste!) henget og flaten inn mot mål kjørte hun rekordfort. Så fort at hun ledet da seks hadde kjørt i den andre omgangen.

- Da tenkte jeg at det kunne være gøy få å prøve lederstolen, som jeg bare har sett på TV, et øyeblikk.

Men det ble et rekordlangt øyeblikk. Den ene etter den andre kom for sent. Superavslutningen i annen omgang gjorde at Thea kjørte seg opp fra 25. til niende plass i griseværet.

- Snø og tåke er kanskje en fordel for oss, vi trener mye i sånt vær, sa Thea som ikke bare overoppfylte målsetningen, men til og med fikk med seg en pengepremie på 1800 sveitserfranc (15000 kroner). Og om tre uker er det slalåm i finske Levi.

- Jeg kjører slalåm og storslalåm. Jeg har best punkter i storslalåm, men egentlig har jeg mest bruk for styrken min når jeg kjører slalåm. Det er den tyngste grenen.

Og det passer Thea Stjernesund godt.

13 visninger0 kommentarer

© 2018 av Hauk Creative for Tarzan media.

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter Black Round
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now