Søk
  • Stein Erik Kirkebøen

Snørte støvlene strammere. Ble verdensmester.

Jarl Magnus Riiber snørte hoppstøvlene litt strammer da han kom til Seefeld. Det hjalp. Han ble den første nordmannen som ble individuell verdensmester i kombinert på 18 år, Jørgen Graabakk ble OL-mester i 2014.

En positur vi kan venne oss til å se Jarl Magnus Riiber i. Etter noen læreår er kombinertnerden i gang med medaljesankinga.

Seefeld

Det var en gang kombinert var en norsk paradegrein. I de 12 første OL/VM hvor nordmenn deltok, ble det norsk sier. I åtte av dem ble det minst tredobbelt norsk. Verst var det på hjemmebane, i det glemte VM i Holmenkollen i 1930. Da ble beste utlending nummer 15.

Men de tider er long gone. I går var det 18 år siden sist en nordmann ble individuell verdensmester i kombinert, tyskere og østerrikere i perioder også franskmenn, har overtatt.

I dag skjedde det.

Kombinertnerd

Kombinert er rene himmelen for nerder som elsker å leite etter det perfekte og som ikke overser en eneste detalj og ikke unnlater å prøve noe nytt i jakten på seier og suksess. Kombinertsjef Ivar Stuan, som smiler bredere enn på mange år, mener Bjørn Dæhlie var sånn. Og Ole Einar Bjørndalen. Og Marit Bjørgen.Og at Jarl Magnus Riiber (21) er sånn.

- Ja, jeg er en nerd, en ekte kombinertnerd. Og siden vi driver to disipliner med mye utstyr som kan justeres, er det mange detaljer å jobbe med og fundere over, smiler verdensmesteren som ikke er mer enn 21 år selv om det er tre år siden han tok sin første verdenscupseier.

Langt nede i forrige uke

Han var høyt oppe i dag, selv om han tilsynelatende tar suksessen med fatning. Det er ikke lenge siden han var langt nede.

- Nei, i Innsbruck, for en liten uke siden, var jeg lenger nede enn jeg kan huske å ha vært. Jeg gikk rundt og var dødssliten. Fikk ikke til noen ting. Jeg justerte og justerte, men det hjalp ikke. Jeg skal være den beste hopperen i kombinertsirkuset, men jeg var langt bak. Jeg fikk det ikke til, sier Riiber som måtte nøye seg med 5. plass i det individuelle rennet.

Men så reiste han tre mil og 600 høydemeter opp til Seefeld. Her er det lenger mellom oksygenmolekylene og annen bærekraft i lufta. Blant annet.

Traff i første hopp

- Og så er det en annen bakke. En bakke jeg kjenner godt og liker, sier Riiber som snørte støvlene litt strammere, visstnok for at «skiene ikke skulle komme så fort» og justert litt på det øvrige utstyret. Så tok han ett treningshopp.

- Det satt. Jeg landet på 110,5 meter (Maren Lundbys bakkerekord er 108), og hoppet ikke mer før den offisielle treningen i går.

Riiber var hjemme. Da det gjaldt, i rennet, kunne det gått galt.

- Jeg fikk en voldsom høyde, og følte det som om jeg var vei mot 115 meter, men så forsvant luften, og jeg dumpet ned uten nedslag.

På 107 meter, 16,5 i stil og knapp ledelse.

Hadde kontroll

Så hopper vi til slutten av ti kilometeren. Riiber lå i tet sammen med Bernhard Gruber og Akito Watabe. Det sto mellom dem, alle andre var langt bak. Riiber var komfortabel.

- Ja, egentlig. Jeg har vunnet alle spurtoppgjør i vinter, så jeg følte meg egentlig ganske trygg, sier han som bare gikk fra de andre på oppløpet. Så enkelt.

Mange har ventet lenge på dette, men ikke Jarl Magnus som minner om at han deltar i sitt første VM og at OL i i fjor (to 4.plasser) var læretid, og tror denne tittelen bare er begynnelsen.

Bjarte Enbgen Vik, som håper å slippe en del mas), mener talentet som i vinter har lått ut i full blomst (10 seire på 16 verdenscuprenn), er tidenes kombinertløper. Til VG sier den gamle mester: «Han er verdens beste kombinertløper noensinne. Han går så bra, han er helt komplett. De siste 30 årene har det ikke vært noen kombinertløpere som har vært i nærheten av måten går og hopper på ski. Selv minner Riiber om at det er noen som har mer enn hans ene VM-tittel.

Men de har ikke nettopp begynt å samle. Det kan bli gøy med kombinert framover.

8 visninger0 kommentarer

© 2018 av Hauk Creative for Tarzan media.

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter Black Round
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now