Søk
  • Stein Erik Kirkebøen

Det snør som pokker II - men fredag blir det en pause. Kanskje kommer sola for første gang i år?

- Er du fra skatteetaten? spurte mannen som bare ville kalle seg Eddi, skeptisk gjennom vinduet i den digre traktoren. Da jeg sa nei, åpna han døra og smilte.

Det er ganske heftig i Seefelds gater om dagen. Mange kubikk snø skal fjernes før ny snø kommer.

Seefeld

Eddi med den store traktoren er en av mange som dag og natt jobber med å fjerne snø for hoteller og private kunder i Seefeld. Det blir lange dager i traktoren.

16 timers dager

- Ja denne uka har det vært 16 timer hver dag, og det blir det en stund til, sier Eddi, som sannsynligvis ikke rapporterer alle timene til myndighetene.

Eddi stiller med grov redskap når han går til angrep på snømengdene.

Han anslår at det hittil i år, på en drøy uke, har kommet halvannen meter snø. – Men den er tørr og lett, når det kommer mildvær så synker den sammen. Selv om det kom mye snø i fjor også, så er det mange år siden det var så mye som nå.

Rasfare og store problemer

Selv om alle brøytebiler og traktorer og preppemaskiner går hva remmer og tøy kan tåle for å fjerne snø og pakke snø, så har Seefeld sluppet relativt billig unna. Lenger øst i Østerrike er det flere steder kommet godt over tre meter snø. I fjellene ovenfor Innsbruck, Nordkette, har en automatisk målestasjon registrert at det har kommet fire meter snø i tåkehavet. Og det kan fort komme en meter til. Etter et opphold på fredag, da kan det bli årets første solglimt, er det på’n igjen med mer snø i helgen og på mandag.

Søtt

Lever for snø og av snø

Likevel smiler de fleste i Seefeld. For enten er de turister som er kommet hit nettopp for å få snø, eller så er de fastboende som direkte eller indirekte lever av turistene som kommer for å oppleve snøen.

Lenger øst er nok smilene litt stivere. Mange synes nok er nok. I et stort område ved Salzburg er rasfaren allerede justert opp på aller høyeste nivå, nivå 5 som sjelden benyttes.

Det er ikke til at snøen skaper store problemer. Noe av det mest kuriøse er at kvinnenes verdenscuprenn i alpint i St. Anton er avlyst fordi det ikke går an å lage forsvarlige løyper i all nysnøen. Mer alvorlig er det at trær faller, veier og jernbanelinjer er stengt på grunn av store snømengder eller rasfare, mange har mistet strømmen og landsbyer er nedsnødd og isolerte. Foreløpig er det meldt om en ung gutt som er omkommet på grunn av ras de siste dagene. Totalt har åtte omkommet i ras i vinter.

Magda (81) fra Hamburg må ut og gå selv om snøen laver ned. Hun synes Seefeld framstår som et eventyrland i disse dager. Og det har hun helt rett i.

Et eventyr!

- Dette er da et eventyr! stråler Magda Hofer (81) som støtter seg på stavene og stavrer seg bortover gaten mellom de høye brøytekantene. – Jeg bor i Hamburg. Der er det surt og rått og kaldt og helt bart nå. Dette er noe annet! Et eventyr!

Det har hun helt rett i. Og sola har snudd, det går den rette veien igjen og snart er snøen borte og vinteren et fjernt minne

- Det er ikke sikkert det går så fort, flirer Eddi, setter traktoren i gir og dundrer inn snøhaugen. – Jeg husker ett år, det er nok 20 år siden nå, da kom 1,05 meter snø 10. april...

20 visninger0 kommentarer

© 2018 av Hauk Creative for Tarzan media.

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter Black Round
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now