Søk
  • Stein Erik Kirkebøen

Ski-VM: God glid koster minst ti millioner

Ingen vet nøyaktig hva det koster å gi norske langrennsløpere god glid i vinter, men det er mer enn ti millioner. – Verd hver krone, sier sportssjef Vidar Løfshus.

Det koster å være kar, og det koster å ha best mulig glid på alle forhold. Det norske smøreteamet koster over ti millioner i året. FOTO: Stein Erik Kirkebøen/Tarzan Media

Seefeld

Det koster å holde seg med det som skal være verdens beste smøreteam. Hvor mye det koster i året, er det ingen som vet.

- Jeg vil anta at det koster ti millioner, sier sportssjef Vidar Løfshus.

Mange måter å regne på

Sannsynligvis er det et lavt anslag, men det spørs hvordan en regner. Noen utgifter er konkrete og spesifikke på smøreteamet, for eksempel lønn til smørerne, men når de er med på samlinger, renn og mesterskap, så blir utgiftene ført på samlings- og konkurranseregnskapet for de enkelte månedene, og ikke på et smørebudsjett.

- Totalt har vi et budsjett på 42 millioner for alle landslagene. Det er halvparten av det Rosenborg fikk for å delta i EropaLigaen, og det inkluderer utgifter til smøreteam. 24 av millionene går til lønn og stipendier, sier Løfshus

Men Skiforbundet betaler ikke for alle tjenester og varer med kroner og øre.

Stein Olav Snesrud er sjef for teamet som skal sørge for at Norge har best glid i Seefeld. FOTO: Stein Erik Kirkebøen/Tarzan Media

Betaler ikke for alt

- Nei, sponsorer og leverandører finansierer mye. Smørebussen, eller traileren som det egentlig er, koster 840.000 kroner å lease og 500.000 å drifte i året. Men den er fullfinansiert av sponsorer. I tillegg gjør diverse aktiviteter at vi totalt får inn rundt 2,5 millioner på traileren som altså koster oss snaut 1,4 millioner. Det blir likevel feil å si at vi går i pluss på traileren. I sponsoravtaler ligger det midler som er knyttet opp mot trailer. Om vi hadde fått disse midlene uten trailer, er umulig å si. Vi har også barteravtaler med leverandører av smøring og utstyr på cirka 1,5 millioner. Olympiatoppen betaler skisliping som ville kostet oss 700.000. På den annen side kjøper vi tjenester for 600.000 av Olympiatoppen, sier sportssjef Vidar Løfshus.

6 millioner i lønn

Fram til og med VM i 1966 smurte løperne sine egne ski. 14 år senere hadde landslaget med seg to frivillige som hadde ansvar for å smøre. Og så har preparering og smøring av ski ballet på seg i den grad at det det i år brukes over ti millioner på å få best mulig smurte ski. Den største utgiftsposten er lønninger. De to frivillige fra 1980 er blitt til 12 ansatte i 2019. Det er budsjettert med at de til sammen skal jobbe 102 måneder, 8,5 måneder hver.

LES OGSÅ SAKEN OM PERRY OLSSON - DEN UKJENTE SVENSKEN SOM ER MESTVINNENDE I NORSK LANGRENN LITT LENGER NEDE PÅ BLOGGEN


Smørernes VM-lag

Stein Olav Snesrud, smøresjef/tester

Ronnie Frydenlund Hansen, ansvarlig for gli

Christian Nordkvelde, gli

Roy Pedersen, ansvarlig for feste

Tord Hegdal, løperansvar

Frode Pedersen, løperansvar

Esben Tøllefsen, løperansvar

Perry Olsson, løperansvar

Micke Book, løperansvar

Jacob Walther, løperansvar

Even Kvemo, løperansvar

Andreas Helgemo, tester, ekstrahjelp inne.

Marius Falla, tester (ikke fast på laget)

Mads Iversen, tester (ikke fast på laget)


- Det er ikke så enkelt. Behovet for smørere er mye større i konkurransesesongen enn ellers i året. Bare tre er engasjert på full tid, 11 måneder. De ni andre har forskjellige stillingsbrøker, de varierer fra fire til åtte måneder, sier Løfshus.

Totale lønnsutgifter for de 102 månedene er cirka seks millioner kroner.

Esben Tølløfsen er en av syv smørere som har ansvar for enkeltløpere. Men når det drar seg til, må alle hjelpe alle. FOTO: Stein Erik Kirkebøen

Ingen stor økning

- Lønnsutgiftene øker selvfølgelig med årene på samme måte som ellers i samfunnet, men bruken av smørere har ikke økt veldig mye, sier Løfshus. Han har ikke tall fra alle år, men eksemplifiserer med OL-året 2006: - Da hadde vi cirka 84 måneder fordelt på syv smørere.

- Det blir 12 måneder på hver?

- Det ser sånn ut, men i tillegg til de syv hadde vi noe innleid arbeidskraft. Vi utvikler oss hele tiden, og tilpasser ressursene til utviklingen. I tillegg til stadig økende krav til prestasjoner gjør flere løpere, flere renn og flere øvelser og økende spesialisering smørejobben stadig mer arbeidskrevende.

- Helt nødvendig

- Er det nødvendig å bruke så store ressurser på å få ørlite grann bedre glid, kunne dere ikke klart dere med et enklere og billigere opplegg?

- Jeg mener det er helt nødvendig å satse så tungt, og at smøreteamet er verd hver eneste krone. Vi har som mål å ha verdens beste smøreteam, og det mener jeg vi har hatt i mange år, selv om heller ikke vi treffer midt i blinken hver eneste gang. Marginene er så små at det å ha litt bedre ski ofte er helt avgjørende. Skal løperne fortsette å være best i verden, må de som står bak dem være det samme.

- Hvordan ligger dere an i forhold til resten av verden når det gjelder ressursbruk?

- Jeg vet ikke, men antar at vi ligger på eller veldig nær toppen. Men vi har også flest løpere. Hvis vi måler utgifter per løper, tror jeg mange er på vårt nivå, sier Løfshus.

Den mye omtalte smørebussen er basen for det norske laget under VM. FOTO: Stein Erik KIrkebøen/Tarzan Media

Sverige på samme nivå

Opplysninger ABC Nyheter har innhentet, tyder på at han har rett. Den svenske landslagssjefen, Urban Nilsson, opplyser at de har engasjert 11 smørere i til sammen 100 måneder og i tillegg en sjåfør i fire måneder. Omtrent som det norske laget. Totalbudsjettet for smøreteamet er omtrent det samme: 9,5 millioner svenske kroner.

En av Russlands tre landslagstrenere, Markus Cramer, sier at de vil ha med 16, 17 smørere til VM. Hva det koster vet han ikke: - Sportsministeriet betaler.3 visninger0 kommentarer

© 2018 av Hauk Creative for Tarzan media.

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter Black Round
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now