Søk
  • Stein Erik Kirkebøen

- Se opp for disse også, Johannes!

Trener Markus Cramer mener det er flere enn én russer Johannes Høsflot Klæbo bør frykte denne vinteren. Til helgen er det verdenscupstart i langrenn, og aller størst interesse knytter seg til de russiske mennene.


Trener Markus Cramer i Val Senales med to løpere han mener Johannes Høsflot Klæbo bør frykte i vinter, Jevgeni Belov (til v.) og Sergei Ustjugov

Johannes Høsflot Klæbo, forrige sesongs suverene langrennsløper, har sagt at den han frykter mest til vinteren, er den jevngamle Alexander Bolsjunov (fyller 22 nyttårsaften). Sist vinter vant russeren fire OL-medaljer og tok sin første verdenscupseier i sesongavslutningen i Falun.Og han var overlegen i russernes generalprøve i Finland fredag.

- Bolsjunov er sterk, ingen tvil om det, men jeg tror jeg har to karer som kan komme til å skape like store problemer for Johannes. Han bør se opp for Sergei Ustjugov og Jevgeni Belov. De er også allsidige, og kan ta så mange verdenscuppoeng at de absolutt kan true Johannes. Vi har et sterkt lag med flere trumfkort, og er ikke helt avhengig av én løper, sier Markus Cramer.

Ubeleilig skade

Ustjugov, som er revansjesugen etter at IOC nektet ham å delta i deres leker i Sør-Korea sist vinter, deltar ikke i verdenscupåpningen. Han var uheldig under trening på rulleski i Val Senales, falt og brakk tommelen. Han ble operert for tre uker siden.

- Han har vært med oss i Nord-Finland i to uker, men han har måttet gå med bare en stav. Planen er at han skal sesongåpne i Davos, i det siste verdenscuprennet før jul, sier Cramer. Han tror den sene starten gjør det vanskelig for Ustjugov å hevde seg helt i toppen i verdenscupen.

- Men til VM har han god tid, sier tyskeren som tidligere har trent Dario Cologna til OL-gull og som nå er en av Russlands tre landslagstrenere.

Tre lag i laget

Russisk skisport er organisert annerledes enn de fleste andre lands, de har ikke noe skiforbund på toppen. Hver gren er sitt eget forbund. Den tidligere toppløperen Jelena Välbe leder langrennsforbundet. Under seg har hun tre treningsgrupper.

- De er likeverdige, det er ingen form for seeding, og hver gruppe består av rundt ti løpere. Vi har fellessamlinger et par ganger i året, ellers driver gruppene hver for seg. I to av gruppene er det lik fordeling kvinner og menn, én består bare av menn, forklarer Cramer som sier at de også har de samme sponsorene, et oljeselskap og et aluminiumsverk som er kraftig rammet av vestlige sanksjoner.

- Det høres ut som om det er duket for bikkejslagsmål når tre trenere kjemper for å få sine løpere på de forskjellige lagene som skal tas ut…


Markus Cramer mener systemet med tre landslagsgrupper og tre likestilte trenere fungere overraskende greit.

- Det går faktisk greiere enn man kanskje skulle tro. Allerede i juni ble vi enige om hvem som, utfra resultatene sist sesong, skulle få de fleste plassene i åpningsrennet i verdenscupen. De øvrige løperne gikk om de siste plassene i et testrenn i Rovaniemi i helgen. Når verdenscupen er i gang, er det greiere, da styrer resultatene mye. De beste får nye sjanser.

- Og hvis dere ikke blir enige?

- Russerne har veldig respekt for resultater. Men blir vi ikke enige, så bestemmer sjefen. Før OL-stafetten sendte vi trenere hvert vårt forslag til lag til Välbe. Hun tok ut det endelige laget.

Nektet av IOC

Men hun kan ikke gjøre helt som hun vil. Til OL var Ustijugov, som vant fem medaljer i Lahti-VM i 2017, blant dem IOC nektet russerne å sende.

- Hvorfor? Han er aldri tatt i doping, han er aldri mistenkt for doping og han han har ikke fått noen forklaring fra IOC på hvorfor han ble utestengt. Vi har ikke fått noen forklaring. FIS har ikke fått noen forklaring. Det er i strid med alle rettssikkerhetsregler. Det er mulig at påstandene som er fremkommet om dopingjuks i Russland stemmer, selv om jeg ikke har sett bevis, men var det riktig å utestenge kan Ustjugov fra hans livs store mål fordi andre kan ha gjort noe galt?

- Men i vinter er Ustjugov med, og du mener at Klæbo skal se opp for ham?

- Absolutt. Han er sterk og god i alt. Ustjugov var langt nede og dypt deprimert da han uten grunn ble nektet å delta i OL. Han fikk ikke anledning til å prøve å nå det som i mange år har vært hans store mål; å vinne OL-gull. Det tok tid å komme over skuffelsen. Våren og sommeren var tung. Men det var faktisk et stort løft for ham å vinne Blinkfestivalen i Sandnes midt på sommeren. Nå går det mye bedre, motivasjonen er tilbake, han trener ekstra alene og han kommer sterkere og sterkere. Men han er fortsatt preget av det urettferdige som rammet ham, og jeg er ikke sikker på om han vil stille opp på bilde for deg i morgen tidlig, sa Cramer da vi møtte ham i Val Senales for noen uker siden.

Russernes tyske trener, Markus Cramer, synes det er pussig at så mange nordmenn velger å kutte ut høydetrening på høsten.

Det viktigste med høydetrening er ikke blodlegemene

Neste morgen kom Ustjugov til avtalt tid og stilte opp på bilde, blid men taus. Sammen med resten av Kramers lag har han ligget i høydetrening som vanlig, en uke i Ramsau og to i Val Senales før de reiste direkte til Nord-Finland. Cramer er overrasket over at så få norske landslagsløperne i år valgte å ligge i høyden.

- Jeg er overbevist om at det er viktig for langrennsløpere å trene i høyde i oktober/november. Ikke fordi jeg er så opptatt av de røde blodlegemene, hvordan de virker er veldig individuelt og kortvarig. Det viktige for meg er rett og slett at vi får gått på ski. Så kommer en eventuell høydeeffekt i tillegg.

21 visninger0 kommentarer

© 2018 av Hauk Creative for Tarzan media.

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter Black Round
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now