Søk
  • Stein Erik Kirkebøen

Rasmus nektet å gi seg – nå får han betalt

Rasmus Windingstad (25) er veldig god til å kjøre på ski, men du har sannsynligvis aldri hørt om han. Han er nemlig ikke best – ennå.


Rasmus Windingstad er en av "The Attacking Vikings" som foreløpig ikke har gjort så mye av seg.. Det kan være i ferd med å endre seg.

Det er noen store stjerner på idrettshimmelen. Du ser dem på TV, leser om dem i avisene og de tjener store penger. De skinner, overalt, hele tiden.

Men for at de beste skal være best, må det være mange som er litt, ikke mye, dårligere. Alle de som ikke skinner, de som fyller listene bak de aller beste, ser du knapt på TV og de tjener ikke penger. Likevel holder de på, år etter år.

- Dette må jeg gjøre nå

Rasmus Windingstad, alpinist fra Bærum som kjører fartsdisipliner og storslalåm, er (har vært?) en av dem. Han er inne i sin fjerde sesong på verdenscuplaget. Så langt er en 8. plass i verdenscupen hans beste prestasjon. Hvorfor holder han på?

- Fordi dette er et fantastisk liv som jeg vil leve så lenge jeg kan. Jeg får reise rundt i verden og gjøre det aller morsomste jeg vet, å kjøre på ski, på flotte steder sammen med en fantastisk gjeng med kompiser. Alt annet kan jeg gjøre etterpå, dette må jeg gjøre nå. Og så har jeg veldig lyst til å finne ut hvor god jeg virkelig kan bli før jeg gir meg, sa Rasmus til Dagbladet før sesongåpningen i Sölden i oktober.

Mye nærmere stjernene

Nå er han i ferd med å få svar på spørsmålet. Lørdag ble han nummer 13 i super-G i Beaver Creek. Søndag, med startnummer 43, kjørte han inn til 11. plass i storslalåm. I 2.omgang var han nest best, bedre enn Hirscher, bedre enn Kristoffersen! Han kjørte seg opp fra 29. til 11. plass!

- Jeg skjønte ikke hvor godt jeg hadde kjørt før Kjetil (Jansrud) sa det til meg, sier Rasmus som synes det er vanskelig å vurdere egne løp før han får noen tider å sammenligne med.

Rasmus er irritert på myten om at hardt arbeid alltid betaler seg. Han veit om mange som har jobba både lenge og hardt, uten at de har lyktes.

- Jeg hadde gode forhold i snøværet, men sånn er det i utendørsidrett. Og i første omgang hadde jeg startnummer 43. Da hadde jeg dårligere forhold enn de beste fikk i annen omgang, sier Rasmus som syntes det var utrolig deilig å få noe igjen for alt arbeidet han har lagt ned i mange år.

- Jeg har mye jobbet for dette, og da er det godt å få betalt. Det er en myte at hardt arbeid gir resultater, i denne bransjen jobber mange mye uten noen gang å få betalt.

På heftig reisefot

Sammen med resten av landslaget har han vært to uker på snø i Nord-Amerika. Lørdag kjører han swtorslalåm – i snøvær igjen! - i Val d’Isere. Og så er det Val Gardena, Alta Badia og Saalbach før han kanskje rekker en juletur hjemom før det er tilbake til Bormio.

- Det er hektisk, men veldig moro. Jeg gleder meg til Val d’Isere, sier Rasmus som der får et startnummer midt på 20-tallet.

- Utgangspunktet blir bedre. Så er det opp til meg å utnytte det. Målet er å kjøre bedre i første omgang, holde nivået fra 2. omgang og være inne blant de 15 beste en gang til. Nå vet jeg at jeg kan…

Dårlig CV - foreløpig

Og det er på tide, for CV’en hans i verdenscupen har ikke sett så bra ut. Sist vinter var det veldig mye DNS, DNF og DNQ som betyr at han ikke startet, ikke fullførte eller ikke kvalifiserte for annen omgang. Sånn gikk det i minst halvparten av rennene.

- Flere tror jeg. Men sånn er det når du har et høyt startnummer, får dårlige forhold i oppkjørte løyper og må satse. Da kan det lett gå galt. Men på slutten av sesongen fikk jeg justert litt på utstyret. Plutselig fikk jeg en 8. plass i storslalåm, jeg hadde tidligere aldri vært blant de 20 beste, og så vant jeg tre NM-gull. Det var mer enn nok motivasjon til å gå løs på en ny sesong.

Og etter Lake Louise, 67 i utfor og 46 i super-G) har det gått fint. Han nærmer seg veldig de stjernene som skinner.

Blanke ark etter skikarrieren

- Men fortsatt er vel ikke det godt nok til å sikre salt til maten, du må rett og slett ha penger?

- Klart det hadde vært fint med mer penger, men jeg trenger ikke mye, jeg er på samling 200 døgn i året med kost og losji dekket.


Representanter for Falun-VM har sett potensialet til Rasmus, og intervjuet ham før sesongstarten i oktober. Vi får håpe de får bruk for det!!

- Framtida da, Windingstad?

- Den kommer. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre etter skikarrieren, som jeg håper vil vare i mange år ennå, men jeg er sikker på at jeg skal takle det. Det er mulig jeg blir den eldste på mitt kull i ett eller annet når jeg tar en utdannelse, men det bekymrer meg ikke, sier Rasmus.

- Føler at jeg er vinneren!

Han har ingen frykt for at livet går fra ham når han ser at jevnaldrende kompiser etablerer seg med både utdannelse, jobb og familie mens han fortsetter å kjøre på ski.

- For noen år siden hadde jeg nok noen sånne tanker, men nå tror jeg heller det er motsatt. De fleste av mine kompiser er tidligere alpinister. Mange av dem misunner meg som kan fortsette å leve det gode livet som de ga opp til fordel for den vanlige mølla. Sånn sett har de tapt, mens jeg er en vinner, sier Rasmus Windingstad.

PS

Det ser ut til at Rasmus kan få de samme forholdene i Val d’Isere som han mestret så godt i Beaver Creek. Yr.no varsler 30 centimeter snø på lørdag, og enda mer på sø

99 visninger0 kommentarer

© 2018 av Hauk Creative for Tarzan media.

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter Black Round
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now