Søk
  • Stein Erik Kirkebøen

På kjøpekjøret

61 prosent av alt øl som blir solgt i østerrikske butikker- det er mye øl!, blir solgt på et eller annet salgs tilbud. Det samme gjelder 53 prosent av alt flaskevann. Og 45 prosent av de elektriske tannbørstene.


Utrolig billig å drikke hvis du drikker mye og henter ut mengdefordelen. .

Markedsføringa i matbutikker i Østerrike er så offensiv at jeg blir stressa av å gå der. Og det er jeg ikke aleine om.

Selvfølgelig er det litt søtt og eksotisk for en nordmann at ei flaske Jägermeister koster 13,99, men hvis du kjøper to, så får du dem for 9,99 per stykk. Du sparer åtte Euro (80 kroner) på å kjøpt to flasker, samtidig betaler du seks Euro mer enn den flaska du kanskje hadde tenkt å kjøpe, koster.

Men når nesten alle varer er på et eller annet slags tilbud, så blir det mer stressende enn søtt. I følge Kronen-Zeitung er en tredjedel av alle varer i matvarebutikkene, supermarkedene, til enhver tid på et slags tilbud.

Alle tilbudene gjør at normalpriser – hva nå det etter hvert måtte være - blir høyere, butikkene skal jo tjene sine penger.

Avisa viser til en sammenligning av «ordinære» priser på matvarer i hovedstedene Wien og Berlin. Den viser at de er 15 prosent høyere i Wien.

Men hvor det er billigst å kjøpe mat, det er det ingen som veit. Ordinære priser er lavere i Berlin, men tilbudene er mange flere i Wien.

Sikkert er det at det er mye mer masete å handle etter den østerrikske modellen hvor du blir bombardert med tilbud hele tida.

Og så er det fort gjort å gjør feil, jeg har snart spist opp to esker med leberkuchen, noen søte egentlig ganske ekle kakegreier som jeg tok med en til av fordi den andre var så billig. Dumt!

Konsept 1

Et veldig mye brukt konsept er Jägermeister-modellen, stykkprisen blir billigere hvis du kjøper mer enn én. Kjøp mer og betal mer, men så lite mer at du sparer på handelen – hvis du trenger begge de to du kjøper. Det er fort gjort å bli lurt på den måten at du kjøper en du hverken trenger eller har godt av


Noen sier at det "there are no free lunches", og de har nok rett.

Konsept 2

Et annet at hvis du kjøper én, så får du én «gratis» - det er grunnen til at jeg har oppvaskmiddel til langt utpå sommeren. Jeg skulle kjøpe én boks, men den vennlige kassadama påpekte at da kunne jeg ta med en til gratis. En annen dag var det en ostepakke jeg måtte løpe tilbake og hente en gratisversjon av.

Kjøp to, og spar masse penger - hvis du ikke ender opp med å kaste den andre.(

Konsept 3

En tredje greie er at prisen rett og slett er satt ned. Ifølge hyllekantlappen er en dings satt fra 2,99 til 2,49. Om det er sant og hvor og når den kosta det den ikke koster, det aner jeg ikke.

Midt i dette kaoset er det ingen som lenger veit hva som er ordinær pris er.

Men ifølge kjedesjefene som er intervjua i avisa, spiller det ingen rolle for kundene, de vil ha tilbudene. Også butikker som prøver seg med fast lavpris, må kaste seg på og kjøre tilbud i tillegg for å tilfredsstille kundene. Og «taperne» i dette evige tilbudsracet er de kundene som ikke følger med på hyllekanten og de som ikke kjøper en til av noe de ikke trenger fordi det er så billig.

Og da jeg hadde betalt, fikk jeg en bong som enten gir halv pris på en porsjon kalkunsnitzel eller gratis bakverk hvis jeg kjøper en kaffe, i butikkens bakeri. Puuh.

Betal for to brød,få fire enten du trenger det eller ei. Bedre blir det ikke i østerrikske butikker.

5 visninger0 kommentarer

© 2018 av Hauk Creative for Tarzan media.

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter Black Round
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now