Søk
  • Stein Erik Kirkebøen

Olaf Tufte (42) gir håp til modne menn: -Jeg tror fortsatt jeg kan bli bedre

2.april 1994 satte Olaf Tufte seg i en robåt for aller første gang. Tre kompiser i Horten trengte en fjerdemann i en firer til junior-NM To måneder senere skulle han mønstre av. 25 år senere ror Tufte fortsatt.

Fysisk er toppen kanskje passert, men Olaf Tufte (42) tror fortsatt at han kan bli bedre til å ro, bare han får nok luft. Erik Solbakken (til v.) ser ut til å ha full kontroll. FOTO: Stein Erik Kirkebøen/Tarzan Media

Livigno

- Jeg velger å svare ja, gliser Olaf Tufte. Tarzan Media har spurt ham om han fortsatt kan bli bedre. – Jeg vet ikke, men jeg lever i troen på det.

42-åringen (sier at han) innser at toppen sannsynligvis er passert rent fysisk.

- Jeg hater det, men jeg må akseptere at det hender at folk ror fortere enn meg i singlesculler. Jeg lever for å motbevise det, men undersøkelser viser at roere når en fysisk topp i alderen 28 til 32 år. Men det er så mye annet enn det fysiske som spiller inn, og der kan jeg bli bedre. Vi har innebygde sikkerhetsmekanismer i hjerne og kropp som gjør at vi ikke utnytter mer enn 25 til 30 prosent av styrken vår. Klarer jeg å øke den prosentandelen med én prosent eller ti, så blir jeg kanskje bedre. I det hele tatt, det er masse småtteri å hente ut fortsatt. Det er en av grunnen til at vi har med oss Jane hit, sier Tufte.

Ballettinstruktør Jane Paris får Martin Helseth, Olaf Tufte og de andre eliteroerne til å gjøre ting de aldri tidligere har gjort på trennig for å få bedre kontroll på sine muskler og bevegelser. Tufte har veldig gode erfaringer med Paris. FOTO: Stein Erik Kirkebøen/Tarzan Media

Jane heter Paris til etternavn, er instruktør ved den kongelige balletten i London og internasjonal pilates-guru og virker som en fremmed fugl i et røft romiljø hvor parolen har vært at det bare er å kjøre på. Men hun er et eksempel på hvordan toppidrettsutøvere jakter på de små marginene som kan gjøre dem enda litt bedre. Sammen med Morten Bråten som er fagansvarlig for motorikk og teknikk ved Olympiatoppen, skal hun hjelpe roere og padlere i Livigno til å bruke kroppen sin enda mer effektivt. Hun lærer dem blant annet å sitte

ordentlig på sitteknutene, noe roere tidligere har hatt lite fokus på.

Det er én av grunnene til at Tufte fortsetter, det er stadig noe å hente og han liker den evige jakten på forbedring. Den er så viktig at han, som sier han hater å bo borte, gjør det 200 dager i året.

Familiens aksept

- Det grunnleggende er at Aina, barna

og familien for øvrig aksepterer at jeg driver på. Sier de nei, så er det slutt på dagen. Men inntil videre så nyter jeg min privilegerte situasjon og satser videre mot det som er et felles mål for hele familien; at jeg gjør det best mulig i Tokyo.

- Og jakter på den norske rekorden i sommer-OL?

- Å bli den eneste i Norge som har vært i syv sommer-OL er ikke viktig for meg. Noen italienske ryttere har visst åtte, det er heller ikke viktig for meg. Jeg skal ikke til OL for enhver pris. Men jeg har veldig lyst til å bli så god at jeg forsvarer en OL-plass. Jeg er hundre prosent motivert for det.

FAKTA

Veien til OL

Roerne har to veier til OL. Den «enkleste» går gjennom

VM i Østerrike i slutten av august. De beste der, rundt ti

båter i hver klasse, får delta i Tokyo i 2020.

De som ikke klarer det, har én mulighet til, i Luzern-

regattaen 2020. Men da er det bare igjen en plass

eller to i de forskjellige båtklassene...


Kan ikke bare "gønne på" lenger

- Hvordan merker du alderen?

- På den måten at det ikke lenger bare er å gønne på. Jeg må være lurere, jeg må prioritere og planlegge bedre og sette inn ressursene der det er viktig å prestere. Jeg kan ikke være den cowboyen jeg kunne være for ti eller 20 år siden. Og så merker jeg at jeg er mindre opptatt av meg selv, og mer opptatt av å bygge et lag. Det er mulig jeg er blitt klokere, sier Tufte med et skjevt smil.

Det går mot slutten på dagens andre økt, og det ser det ut til at flere glade for. Trener Johan Flodin overvåker Martin Helseth (fra v.), Oscar Stabe Helvig, Erik Solbakken og Tufte. FOTO: Stein Erik Kirkebøen/Tarzan Media.

- Hva skal du eventuelt ro i OL?

Treneren bestemmer

- Det bestemmer trener Johan Flodin. Jeg liker det ikke, men jeg innser at andre ror fortere enn meg i singlesculler. Så er det opp til treneren å plassere oss andre i en dobbeltsculler og en dobbeltfirer slik at vi blir best mulig. Vi er mange gode roere nå, det er mange muligheter.

Det kan virke dillete for en som er vant til å pælme mange tonn med jern på hver trening, men Olaf Tufte har lært at de små tingene som Jane Paris finner og ordner, får ham til å ro litt fortere. Og det er akkurat det topproerlivet handler om; å ro litt fortere. FOTO: Stein Erik Kirkebøen/Tarzan Media

I tillegg til Birgit Skarstein i Paralympics, Kjetil Borch i singlesculler, Are Strandli og Kristoffer Brun i lettvekt og forhåpentligvis en kvinnebåt er målet og få ytterligere minst en tungvekts båt til OL. Kanskje to.

- Sommerens regattaer vil vise om sjansene er størst i dobbeltsculler eller –firer. I beste fall står begge båter fram som medaljekandidater, sier landslagstrener Flodin.

- Men er det plass til Tufte?

Å få best mulige båter er viktigere enn hensynet til Tufte

Trener Johan Flodin sjekker at melkesyrenivået i Olaf Tuftes gamle kropp ikke blir for høyt FOTO: Stein Erik Kirkebøen/TarzanMedia

- Jeg vet ikke, sesongen vil vise. Målet er å få best mulige båter. Jeg må gjøre det som er nødvendig for å nå målet. Olaf har vært en ekstremt viktig kulturbærer for norsk rosport i et par tiår, men for meg er det viktigere at vi tar en OL-medalje enn at Olaf sitter i båten, sier Flodin.

- Han er ikke for gammel?

- Ikke hvis han er god nok. Og er han like god som noen andre, så har han ett fortrinn; han har bevist at han kan levere når det gjelder.

PS

Debuten i junior-NM i 1994 endte med en overraskende seier, og tur til nordisk mesterskap hvor det ble en enda mer overraskende seier. Derfra gikk turen til junior-VM hvor båten overrasket nok en gang med å gå helt til finalen. – Det feiret vi litt for grundig, sier Olaf Tufte om den saken.


10 visninger0 kommentarer

© 2018 av Hauk Creative for Tarzan media.

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter Black Round
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now