Søk
  • Stein Erik Kirkebøen

NRK måtte flytte VM-studio av hensyn til de døde

Midt i hjertet av VM-byen Seefeld bygger NRK et stort studio hvor de skal avvikle den daglige kveldssendingen fra. Men de får ikke ha studio akkurat der de ønsker.

- Her ligger våre døde forfedre, sier Gabrielle Puhl som er gald menighetsrådet slo alarm og fikk flyttet NRKs studio vekk fra den gamle kirkegården. FOTO: Stein Erik Kirkebøen/Tarzan Media

Seefeld

På Dorfplatz, midt i sentrum av bittelille Seefeld, er NRK i ferd med å rigge opp et stort studio. Det ligger vegg i vegg med kirken og det tidligere klosteret som de siste 200 årene kun har vært hotell. Grunnen det skal ligge på har en historie som ingen i NRK og knapt noen i Seefeld lenger kjenner.

- For 30 år siden visste alle at det hadde vært en gravplass her, og de viste stedet respekt. I dag er det knapt noen som vet, eller kanskje de rett og slet mangler respekt og ikke bryr seg, at området er en tidligere kirkegård. Restene av de døde ligger fremdeles i bakken her, ved graving hender det at det kommer opp knokler. Derfor ba menighetsrådet, av hensyn til de døde og deres etterkommere, om at studioet ble flyttet noen meter inn på klosterets eiendom.

- Er ikke det også gammel gravplass?

- Om det har vært kirkegård der, vet jeg ikke. Det er i så fall lenge siden, klosteret ble lagt ned og solgt i 1808.

Sloik lå kirkegården fram til begynnelsen av 1960-tallet; midt i sentrum, bak en mur inntil kirken. FOTO: Pfarrad Seefeld

- Og hvor lenge var det gravplass rundt kirken?

- Det var en gravplass med en mur omkring – da var det en klar grense mellom landsbyen og kirkegården- til 1962 eller -63. Da ble den lagt ned fordi den var for liten, sier Puhl.

Mateusz Kierzkowski er prest i Seefeld, men han har bare vært her i halvannet år og kjenner ikke historien: -Det blir sikkert stas med VM som betyr mye for byen, men jeg skulle ønske at de hadde tatt mer hensyn til den vakre, gamle gotiske kirken og ikke klint det store studioet så tett opptil dens gamle vegger. Men vi lever med det.

Redaksjonssjef Janne Fredriksen i NRK-sporten sier at hun ikke kjenner historien om de døde i Seefeld.

- Vi har samarbeidet med kommunen og arrangøren om å finne plassen, men ønsker selvfølgelig ikke å støte noen. Om vi må flytte studioet noen meter, så går det sikkert fint. Det viktige er bildene vi får fra studio og ut på byen. Og vi er veldig fornøyde med at vi har fått så sentral plass, midt i folkelivet, for studioet vårt.

Klint inntil kirken, midt iSeefeld, bygger NRK sitt VM-studio. FOTO: Stein Erik Kirkebøen/Tarzan Media

- Dere pleier å ha studio der hvor premieutdelingen forgår?

- Det passer ikke i Seefeld. Der skal medaljene deles ut utenfor sentrum allerede klokken 18.30. Vi begynner kveldssendingen først etter Dagsrevyen og da har livet flyttet seg inn i sentrum, der vi er, sier Fredriksen.


28 visninger0 kommentarer

© 2018 av Hauk Creative for Tarzan media.

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter Black Round
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now