Søk
  • Stein Erik Kirkebøen

Livredd nordmann gikk jj

Det var en gang, for ikke så lenge siden, at det bare var én nordMANN som vant distanserenn på ski, og han het Peter Northug. Han har gitt seg. Men nye vinnere står fram på rad. Den siste heter Hans Christer Holund. Verdensmester på 50 kilometer.

Hans Christer Holund ble livredd da krampene begynte å nappe i beina samtidig som Bolsjunov tok opp jakten på han. Men russeren (i bakgrunnen) gikk tom for krefter, og Holund skøyta VM-tittelen i land

- De siste åtte kilometerne var jeg dødsredd, sier Hans Christer Holund. Etter en lang og kronglete karriere hvor det slet ikke lå i kortene at han skulle bli verdensmester, er 30-åringen fra Nittedal og Lyn blitt nettopp det. Men det var ikke uten grunn han var redd på slutten.

Han var dødssliten. Krampene begynne å melde seg i beina. Bak ham hadde Aleksander Bolsjunov tatt opp jakten, han kutta ned på forspranget for hver hundre meter. Og det var åtte kilometer igjen til mål. Skulle det glippe?

Det er en rørt verdensmester som møter media etter triumfen. Det rykker i munnvikene når han forteller om alle de som har støttet ham i en karriere som ikke akkurat har gått på skinner. Om hvordan han har slitt med sykdom og skader. Om hvordan han kom til Lyn og fikk ny fart på karrieren. Hvordan han ble urettmessig vraka på stafettlaget i OL i fjor. Men i dag, 11 år etter at han ble juniorverdensmester ble han verdensmester blant de voksne etter å ha gått solo i 30 kilometer.

Tønseth ga plass

Egentlig skulle han ikke vært på laget i det hele tatt i dette VM’et. – Det var spå vidt jeg kom hit, jeg har ikke prestert så godt at jeg var en opplagt kandidat. Men jeg kom med, og da Didrik Tønseth - tusen takk til ham – var usikker på om han ville orke å stå ei femmil, ble det plass til meg. Og jeg har jo vist før at jeg kan gå femmil.

Han viste det igjen. Etter at feltet hadde lunka seg jeg gjennom 20 kilometer, stakk han.

- På forhånd var vi enige om at hvis en av oss fikk ei luke, så skulle de andre ikke hjelpe noen med å tette den. Og jeg visste at jeg er for dårlig til spurte til å vente til den siste runden med å rykke. Jeg visste at jeg måtte avgjøre før. Så jeg slo til.

I 60 km/t suste Hans Christer Holund nedover mot VM-tttel. I motbakkene gikk det litt saktere. men det holdt med god margin

Fikk gå aleine

Og ingen fulgte etter.

- Veldig rart, synes Sjur Røthe. – Det må ha vært mange slitne folk i feltet.

Etter 25 kilometer ledet Holund med 23 sekunder. Opp til30 økte han til 58 sekunder. Så ble det 1.06, 1.04 og 1.11 ved 35 kilometer. Det var fortsatt 15 ensomme kilometer igjen, og da tok Bolsjunov opp jakten. Han tok sekund for sekund, og Holund ble reddere og reddere. Avstanden skrumpa til 55 sekunder, 46, 40, 37,28, 23.

Men Bolsjunov har ikke uendelig med krefter. Han tok ikke inn mer.

Tålmodighet betalte seg for Hans Christer Holund. Etter en lang og kronglete reise ble han verdensmester.

Tvert i mot, på de siste meterne tapte han noen små sekunder igjen.

- Da jeg kjørte ned den siste bakken, og så at han kom opp, da skjønte jeg at det gikk. At jeg ble verdensmester. Det var en kul følelse.

Den evige toer

Lagkameratene hans ble nummer 3,4, og 5. Bolsjunov ble nummer 2 for 4.gang i mesterskapet, og har i tillegg tre 2. plasser for OL i fjor.

- Jeg må nok satse mer på kvalitet enn kvantitet, smilte russerne som har gått alle seks distanser i VM. Holund hadde ikke gått noen før femmila.

- Det er selvfølgelig en fordel å ha friske bein, samtidig er det vanskelig å komme inn i et mesterskap på slutten.

Det taklet han bra.

23 visninger

© 2018 av Hauk Creative for Tarzan media.

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter Black Round
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now