Søk
  • Stein Erik Kirkebøen

Liten storby med mye sjarme og høye fjell

Innsbruck er en storby – hvis vi kan bruke et sånt ord på en by på størrelse med Stavanger (130.000) - med fantastisk beliggenhet, omgitt av fjell på høyde med Galdhøpiggen. Og den har, som alle andre byer nediher, en fantastisk gamleby.

I gamlebyen er det off-season men stint av asiatiske turister som tar selfies med flotte fasader fra 1400-tallet i bakgrunnen.


Det klassiskek Innsbruck-bildet fra hjertet av gamelbyenn med Mariasøylen i forgrunnen og de mektige fjellene i bakgrunnen. De kan du nå med heisen fra sentrum.

Men de blir neppe veldig imponert over byens største attraksjon, Das goldene Dachl. De har større og enda mer gyldne tak i nræmiljøegt. Men historien bak det flislagte taket er ganske søt. Keiser Maximillian ga sin kone et lite oriel, med det berømte takt, i bryllupspresang i år 1500. Der kunne keiserparet stå tørt og fint og følge med på det byens innbyggere bedrev på landsbytorget nedafor dem.


Der er det, det gyldne taket som visstnok er Innsbrucks største severrdighet


Nå skjer det stort sett ikke annet enn at turister tar de obligatoriske selfiene på vei til ett av spisestedene som den flotte gamlebyen selvfølgelig er stinn av.

For meg var den morsomste opplevelsen i gamlebyen å gå de 133 trinnene opp til utsiktsplattformen i det gamle bytårnet. Jeg liker utsikt, og der var det akkurat det, utsikt.

Like ved ligger et annet, nyere torg som imponerte meg mye mer, Landhausplatz. Ikke på grunn av det digre minnesmerket over de som har gitt sine liv for Østerrikes frihet – som det nok går an å ha synspunkter på, men på grunn av livet som utspiller seg rundt det.

Plassen er kupert, med kuler og kanter og fullt av utfordringer for unger i alle aldre med hjulgående redskaper av alle slag. Lørdag ettermiddag er det et yrende liv av folk på rullebrett, rulleskøyter, sparkesykler og sykler av mange slag som øver på avanserte tricks, eller rett og slett sliter med å holde balansen på to hjul. Hele spekteret i en herlig lapskaus på ett torg innimellom fotgjengere og barnevogntrillere. Ingen konflikter, bare aktivitet og glede. Vakkert.


Yrende liv av unge i mange aldre på hjulgående greier av mange slag rundt det høytidelige minnesmerket.

I det hele tatt, hyggelig å slentre en dag i Innsbruck – sannsynligvis den eneste byen i verden hvor det er mulig å ta bilde av en diger hoppbakke fra under ei motorveibru. Stilig.


Berg Isel-bakken er et trekk i bybildet som du kan se mange steder. Også fra under motorveibrua.

Innsbruck har vært hovedstad i Tirol siden 1480. Hva Tirol har vært, har variert. Det ligger i hjertet av Europa, og historiens bølger har gang på gang slått over området som har tilhørt massevis av riker og i dag er delt i tre: (Nord)Tirol og Øst-Tirol i Østerrike og Syd-Tirol som ble lagt til Italia etter 1. verdenskrig. Men som stadig omtales som en del av Tirol i nyhetssendinger og værvarsel i østerrikske medier.

FLERE BILDER FRA INNSBRUCK


61 visninger0 kommentarer

© 2018 av Hauk Creative for Tarzan media.

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter Black Round
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now