Søk
  • Stein Erik Kirkebøen

Langrenn i Frankrike: Liten interesse - høye ambisjoner

Franskmennene inviterte media til å komme og hilse på deres VM-lag i sprint. I tillegg til Tarzan Media kom én journalist. Fra Trondheim.

To i finalen og én på pallen. Det er det hårete målet til det franske sprintlaget i torsdagens VM-åpning. Bak (fra v.) Renaud Jay og Baptiste Gros. Foran Richard Jouve (til v.) og Lucas Chanavat. FOTO: Stein Erik Kirkebøen/TarzanMedia

Seefeld

Mens nordmennene har barrikadert seg på et hotell en mils vei utenfor Seefeld sentrum; ikke en eneste utenforstående slipper innenfor dørene til hotellet hvor de har alle rom, bor franskmennene sammen med helt vanlige turister på et hotell i sentrum. De inviterer til og med pressen inn på hotellet, hvilket er utenkelig for en norsk langrennstropp. Nå er det ikke så farlig for franskmennene, nesten ingen gidder komme.

- I forhold til nordmennene er vi små og få, derfor er det ekstra motiverende å slå dem. Medieinteressen hjemme er liten, langrenn vises på en liten betalingskanal. Noen journalister ringer oss, og kanskje kommer det noen når VM begynner, sier Baptiste Gros (28). Han er en av de fire som skal gå skøytesprinten for Frankrike på torsdag.

Skiskytterinteresse

Til å hjelpe seg i VM har de fått med en mediekontakt fra skiskytterlandslaget. De har hatt verdensenere i årevis, og han er vant til tøffere arbeidspress enn det han utsettes for i Seefeld.

- Skiskytterne omfattes med mye større interesse. De vises på en allmennkanal, og har et helt annet mediepress enn oss, forteller Gros.

- En gullmedalje i Seefeld vil hjelpe?

- Ja, det vil det. Men vi bør nok ta enda mer for at folk skal bry seg, tror Gros, som lever et greit liv som langrennsløper.

- Jada, vi har sponsorer og siden jeg har vært på seierspallen i verdenscupen fire ganger, hjelper det.

Én på pallen, to i finalen

Men selv om interessen i hjemlandet ikke er stor, så er ambisjonene høye blant franske skisprintere.

- Målet er å ha to i finalen og å ta en medalje. Det høres kanskje drøyt ut, men det er ikke umulig. Vi har fire pallplasser så langt i sesongen, alle i fristil, så vi har bevist at det er mulig, sier Gros som innrømmer at Lucas Chanavat er deres skarpeste kort.

- Han har to av pallplassene, men jeg håper jo på å ta ham på torsdag, sier Gros som venter seg en spesiell sprint.

Tøff prolog

- Det blir veldig tøft i prologen, der blir det ingen hvile, du er nødt til å skuffe på i de lette partiene, mens det kan være mulig å vinne heat uten å ta i så voldsomt. For å vinne tror jeg det er nødvendig å ligge først ned den siste utforkjøringen og ut på det ganske korte oppløpet.

Chanavat hevder også at han har en plan for VM-sprinten. Men han vil ikke røpe den.

- Først handler det om å komme seg videre fra en tøff prolog. I heatene er det mange muligheter til å avgjøre.

- Også på det korte oppløpet?

- Er jeg god nok, så er oppløpet langt nok. Alt er mulig, også å slå Klæbo!

Jobber med talenter i skolen

Ifølge Amaël Huord som er koordinator og ordner alt det praktiske for langrennslandslaget, er det 40.000 franskmenn som deltar i skirenn.

- Drøyt 80 prosent kjører alpint. Fem, seks tusen i alle aldre går langrenn og kanskje 500 driver med skiskyting.

- Hvordan klarer dere med så lite utgangspunkt stadig å få fram toppløpere?

- Jeg vet ikke, men jeg tror samarbeidet med skolen i de områdene hvor det er snø og skiinteresse er viktig. Barna går på ski på skolen, og vi finner talentene som vi jobber videre med, sier Huord som er klar på målet i VM:

- I langrenn må vi gjøre det minst like godt som i OL. Da tok vi to medaljer.


8 visninger0 kommentarer

© 2018 av Hauk Creative for Tarzan media.

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter Black Round
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now