Søk
  • Stein Erik Kirkebøen

Klassesamfunnet


Akkurat nå er Seefeld sannsynligvis verdens mest klassedelte samfunn.

Bestemte vakter og strenge skilt sørger for at alle holder seg på sin plass i det klassedelte VM-samfunnet.

Det er gjerder over alt. Og i alle åpninger står det vennlige, men bestemte, vakter. Tarzan Medias forsøk på å gå 12 meter innafor en sperringen for å ta et bilde på 1/1000 sekund, ble vennlig men bestemt avvist av vakta. Jeg har, som journalist, bare adgang til sonene 09, 11 og 12. For å komme inn på serviceområdet, hvor smørebussen står, måtte jeg også hatt 04. Uten var det ikke snakk om å bevege seg 12 meter nedover innkjøringa til området.

Myndig vakt stoppa alle som nærma seg hans port. I den andre porten til samme område gjaldt helt andre regler.

Så sa den myndige vakta. Men i andre enden av det store området er det også en port. Der sto det flere vakter. Alle vinka meg gjennom og inn i det samme området som kollegaen deres ikke ville la meg komme i nærheten av. Gøyalt.

Og på det området som er for media, er det også markert klasseskiller. Det eneste som er likt for alle er at de må ty til storskjermen 200 meter borte for å se noe av løpet og løperne.

Alle er plassert i sine båser, som en

Slik lever media, mens utøverne må gå i spissrotgang i den trange passasjen.

flokk med sauer. Rundt disse båsene må utøverne gå for å komme seg ut av målområdet. Først kommer de da til alle de TV-stasjoner som har senderettigheter, så til de som ikke har, og så til radiostasjoner og så, helt tilslutt, komme de til bunnen av mediehierarkiet, den skrivende presse som kaster seg over dem som et digert snøras. Der kan de for 12. gang – eller noe sånt- fortelle hvordan det føltes. Å bli slått på målstreken.

Publikum er selvfølgelig delt inn i forskjellig klasser, alt etter hvor mye de betaler. De som betaler best, får i tillegg til de beste plassene, mat og drikke av alle slag hele dagen. For en ukebillett til de siste seks dagene koster det drøyt16.000 norske kroner. I tillegg til tribuneplass får du da adgang til 2. etasje i VIP-teltet med «Full Service Catering». På de dyreste dagene koster en slik dagsbillett 4000 kroner. Er du tørst nok, er det kanskje verd prisen.

De billigste tribuneplassene koster 20 Euro mens de dyreste neste fredag og lørdag, koster 59 Euro. Men da får du hverken sjampagne eller noe annet.

Her er utvalget av vester (bibs) som gir forskjellige former for adgang til VM-løypene. Ti forskjellige kategorier eller klasser

Også i løypenettet hersker klasseskillet. Det er ikke bare å vase rundt der inne. Tvert imot så er Det internasjonale skiforbundet opptatt av å begrense tilgangen mest mulig, både for å redusere slitasjen på løypene, og for å forsøke å redusere antall smørere og testere.

De som skal bevege seg i løypenettet må ha på seg spesielle vester. Det er ti forskjellige typer vester – ti klasser med forskjellige rettigheter i løypene.

11 visninger

© 2018 av Hauk Creative for Tarzan media.

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter Black Round
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now