Søk
  • Stein Erik Kirkebøen

Keiser overtok da klimaet svikta konge

For fire år siden var det dårlig med snø i Mellom-Europa. I Oberammergau måtte de gi opp å arrangere det tradisjonsrike König Ludvig Lauf. På fire dager stabla Seefeld Kaiser Maximilian Lauf på beina. I helga blir det arrangert for fjerde gang.

Langløp på TV er god markedsføring for steder som satser på turister som vil gå på ski. Seefeld gjør det.. Ifjor var det to millioner i et 20-talls land som så løpe, eller deler av det,på TV.

Seefeld

Seefeld, som mange eksperter er det beste stedet å GÅ på ski i Mellom-Europa, hadde lenge ønska å komme seg inn på langløpernes terminliste for å markedsføre seg i det markedet. God butikk er det også totalt for lokalsamfunnet, med noen hundre skiløpere som skal bo og spise en helg i januar hvor trøkket ellers ikke er veldig sterkt. Nå fikk de sjansen, og grep den.

Løpet er blitt godt etablert med turistkontoret som sentral drivkraft, og har i år tusen deltagere. 700 gikk klassisk på lørdag, den inngår også i den proffe Visma Ski Classics, og 300 skøyter på søndag.

Det går unna noen hundre skiløpere drar i vei alt de orker.

På grunn av rasfaren som er oppstått i bratte fjellsider etter de enorme snøfallene som har vært de siste dagen, var den lengste løypa i år redusert fra 60 til 40 km. Likevel ligger det utrolig mye arbeid bak selv et ganske lite skirenn. Hvor mange timer løypekjørerne har vært ute og pakka stadig nye ladninger med snø, seinest natt til lørdag kom det 20 cm tørr, fin nysnø, veit jeg ikke. Men det er mange.

Mye mikk må ordnes for å få til et skirenn. Ikke den morsomste jobben, men noen må gjøre den.

Men de er proffe, de veit hva de driver med. Det er verre med alle vi amatører som også settes i arbeid. Selv Tarzan Medias medarbeider måtte ned på kne og sett ned en haug med små blå «børster» som du knapt ser men som markerer spora, og som også krever arbeid.

Det er i det hele tatt mye vi vanlige dødlige ikke tenker på som må til; kabler, gjerder, skilt og markeringer, dataditt og teledatt og garderober og kopier av lister av alle slag og selvfølgelig løyper og tidtakersystemer.

Morsomst var det kanskje å fyre av startskuddet. Det var det stil over.

Da er det OK at været er på parti og TV-bildene blir fristende og fine, i fjor var det to millioner seere i mer enn 20 land som så mer eller mindre av løpet på sin hjemlige TV-skjerm. Lørdag ble det ikke riktig fint før de beste var godt og vel i mål, 1.43 på fire mil!!!, da kom sola og gleda de som trengte det meste og som brukte kanskje tre timer på to mil. Men som kanskje koste seg mest.

- Fantastisk, var meldinga på mange språk i målområder. Men mange var nok også enige med den voksne

Anette Bøe har slutta å ta medaljer. Nå gir hun dem bort. Selv om hun nok hadde mer lyst til å gå skirenn enn å jobbe.

velfødde italieneren som trivdes godt på flatene men godt kunne tenke seg å slippe de mange, bratte bakkene.

I mårra er det på’n igjen, i det sedvanlige snøværet.

PS

Den fjerde utgaven av Kaiser Maximilian Lauf gikk på 500 årsdagen for hans død. Maxilian, som døde 12.januar 1519, likte blant annet å gå på jakt i Seefeld-traktene, ble krona til tyskromersk keiser av paven i Roma.
Et par millioner TV-seere, eller noe sånt, fikk oppleve at Seefeld sto fram i sin flotteste vinterprakt.

7 visninger0 kommentarer

© 2018 av Hauk Creative for Tarzan media.

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter Black Round
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now