Søk
  • Stein Erik Kirkebøen

Jakten på det perfekte paret

I våres tok Ingvild Flugstad Østberg en tung og vanskelig avgjørelse. – Kanskje det kan sammenlignes med å skilles, jeg vet ikke. Men jeg gjorde det jeg tror er rett for meg.


Litt forskjell i designet siden butikken foreløpig bare har tatt fram noen få par av hver modell, men i det store og hele ser de like ut. Det er de ikke. Ikke for de som skal kjempe om heder, ære og medaljer og er avhengig av å ha hundredelene på sin side.

STEIN ERIK KIRKEBØEN /Tarzan Media

Ingvild Flugstad Østberg (28) er født og oppvokst på Gjøvik. Da er det ikke noen særlig tvil om hvilket skimerke du skal bruke, Madshus holder til rett borti svingen, på Biri. Ingvild har gått på Madshus-ski i alle år.

- Jeg har et nært forhold til merket, til fabrikken og til alle som jobber der. Jeg kjenner dem. Mamma og pappa kjenner dem og.

Men i våres hjalp det ikke, hun vraket sin gode venner.

- Nei, jeg gjorde ikke det men jeg valgte et annet skimerke, og skal nå gå på Fischer.

Pengene styrer ikke

- Og det har selvfølgelig ikke noe med penger å gjøre…

- Nei, det har faktisk ikke det. Jeg ville fått bedre betalt hos Madshus, sier Ingvild som i våres hadde en utgående kontrakt. - Da ville jeg benytte anledningen til å teste alle alternativer. Og det gjorde jeg. Da følte jeg at Fischer passet best for meg. Derfor valgte jeg dem.

INgvild følger Maiken Caspersen Falla på breen i Val Senales

- Er det egentlig noen forskjell, ski er jo bare noen plastdingser laget i prosesser som er styrt av datamaskiner, er ikke alle dønn like?

- Det ser kanskje sånn ut. For folk flest som ikke går mye på ski, så er de nok det. Men for sånne som meg, er det heller sånn at alle er forskjellige. Selv om det også er forskjeller innenfor merkene, så har merkene sine karakteristika. De oppfører seg forskjellig.

- Ville du i blinde kjent hvilket skimerke du sto på?

- Kanskje … jeg tror faktisk kanskje det, sier Ingvild.

Krevende dame

Hun innrømmer at hun ikke er noen enkel dame, i hvert fall ikke når det gjelder skiutstyr.

- Jeg er veldig pirkete og oppleves kanskje som krevende. Men når jeg satser alt på å bli så god som mulig til å gå på ski, kan jeg ikke akseptere at utstyret ikke er optimalt. Jeg kan ikke ha en skidrakt hvor en søm føles feil eller en sko som ikke sitter helt perfekt på foten. Sånn er det bare. Da må jeg også ha de skiene som passer meg aller best.

Men å skifte skimerke handler om mer enn å bytte sko. I tillegg til det følelsesmessige i å bryte et forhold som har vart i tiår, er det en omfattende praktisk prosess. Den begynner med at «eks’en» kommer og henter alle sine ski. Ski Ingvild har brukt i mange år, ski hun kjenner ut og inn.

Og så må hun bygge opp en helt ny skipark på kanskje 40 par som hun skal bli kjent med. Det er viktig å kjenne skiene sine godt, vite hvilke par som til enhver tid er aktuelle. Begynner du å surre rundt i flere håndfuller av skipar før et renn, så ligger du dårlig an.

- Det er viktig å ha så mange skipar at du er dekket for alt, men det er også viktig å ikke ha for mange. Jeg håper vi klarer å komme ned på rundt ti par i hver stilart, sier Ingvilds nye smører, svenske Perry Olsson. - Men for å komme dit, må vi teste mye. Vi har allerede testet godt over 50 par, og det kommer stadig nye fra fabrikken.

Misunner kjæresten

Ingvild innrømmer at det hender hun misunner kjæresten, Christoffer Rukke, som er skøyteløper. Han har det greiere med utstyret; skøyte er skøyte og is er is.

– Jeg må ha ski for alle tenkelige føreforhold. Heldigvis, Perry gjør det meste av jobben. Jeg tror nettopp det at jeg må bygge opp en helt ny skipark, er grunnen til at jeg fikk Perry som smører i vår da Arne Markus Svendsen ga seg, sier Ingvild.

Svenske Perry Olsson har vært i det norske smøreteamet siden 2003, og smurte ski for Marit Bjørgen i 14 år. Han er kjent for å være spesielt god til å velge ski.

- For meg er det det grunnleggende og viktigste. Er skiene ikke helt riktige, hjelper det ikke mye om du sliper og smører godt, mener Olsson.

Perry Olsson har sin erfaring, sin feeling og sine notater å støtte seg på i jakten på de perfektene parene..

Utvalgsprosessen er omfattende, og begynner på fabrikken. På grunnlag av Ingvilds mål, vekt og ønsker plukker den ut en haug med ski. For å illustrere mangfoldet, så har Fischer fem hovedtyper av spennstruktur på sine klassiske ski og to på skøyteskiene. I tillegg varierer stivheten.

Den menneskelige faktor

- Du kommer veldig langt med objektive data, men ikke helt i mål, mener Olsson, som ved hjelp av følsomme hender, mye erfaring og feeling sorterer videre mot den siste og endelige testen. På snø. Først da blir det endelig klart hvordan skiene er. Det nærmeste de kommer sannhetens øyeblikk.

– Vi hadde en runde i skitunellen i Torsby i høst. Til tross for at Ingvild er en ung, lett kvinne og jeg en gammel (63) gubbe som veier mer og sikkert går annerledes, så var vi stort sett enige i våre vurderinger av de enkelte skiene. Akkurat som Marit og jeg alltid var, sier Olsson.

- Han har peiling, jeg har ansvaret

- Men det er ikke slutt med det, Perry fortsetter å jobbe med skiene hjemme. Akkurat hva han gjør og hvordan han gjør det, vet jeg ikke. Men jeg har full tillit til ham. Det er han som har peiling. Men til slutt er skivalget mitt ansvar, sier Ingvild.

Forholdet mellom løper og smører handler om mer enn ski. Det handler om mennesker. Mennesker som skal jobbe veldig tett sammen, ofte under sterkt stress.

- Det er riktig. Det er også en prosess, vi må bli kjent med hverandre. Perry må lære hvordan jeg går på ski og hvordan jeg liker å ha skiene og jeg må bli kjent med hvordan han jobber, sier Ingvild.

- Overtar du mange av Marit Bjørgens gamle skipar?

- Jeg tror ikke det. Jeg regner med at andre Fischer-løpere på laget har forsynt seg med de beste for lenge siden.

Og det har hun helt rett i. Men det er fortsatt nok å velge blant!

41 visninger0 kommentarer

© 2018 av Hauk Creative for Tarzan media.

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter Black Round
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now