Søk
  • Stein Erik Kirkebøen

Hvor begynner ei elv?

Jeg må innrømme at spørsmålet om hvor ei elv begynner, har opptatt meg ganske lite. Men ikke nå lenger. Jeg har nemlig vært på sykkeltur til Isars «ursprung».


Til venstre kommer vannet fra "ursprung", men løpet til høyre kommer høyere oppe fra. Kanskj er det tørt i deler av året..

Isar er, etterhvert , ei stor elv som er mest berømt for å renne gjennom München. I 30 mil renner den gjennom Bayern før den renner ut i Donau. Det betyr at et klare, iskalde vannet som pipler ut der jeg står, skal ende opp i Svartehavet om noen uker eller måneder. Hvis du er veldig interessert i ferden, så finnes det ei innmari fin bok som heter Donau, og er skrevet av en som heter Magris.


Kanskje det er her Isar egentlig begynner?


Men hvor begynner egentlig elva?

- Her, sier en turist/turgåer – det er mange av dem her, så markedsføringen er effektiv.

- Hvor her? Spør jeg. – Det er vann over alt.


- Ja, sier han. – Når snø smelter eller det regner i fjellene på begge sider av dalen, renner vannet ned langs fjellet og trekker ned i bakken. Og så tyter det opp her og der, samler seg til en bekk og blir til en elv.Ett sted kommer det til og med vann tilsynelatende rett ut av fjellet og over i en renne. Det blander seg med det andre vannet og blir til en liten bekk – som etter 50 meter før det kommer inn i en større bekk. Som kommer ovenifra! Den har rent lenger, hvorfor er det ikke den som kommer fra Isars kilde?


I 15.000 år eller noe sånt har elva herja ganske kraftig med landskapet.e

Med germansk grundighet henger det selvfølgelig en rekke, flotte informasjonsplansjer på «urspring’et». På en av dem finner jeg forklaringen, definisjonen på hvor ei elv begynner: Elvas begynnelse er det øverste stedet hvor det renner vann hele året. Og det gjør det visstnok i det området som er utpekt som «ursprung», mens bekken som kommer lenger ovenifra, sannsynligvis tørker inn i perioder.Menneskener har også satt sine fascinerende spor langs Isars bredder

Uansett, et startpunktet er definert, og det er fint for alle som er ute og går eller sykler – veldig mange på el-sykkel, de har et konkret mål. Jeg møtte sikkert et par hundre som var på vei innover de 15 kilometerne med ganske jevn men slak stigning. Og det til tross for at noen, av en eller annen grunn, har glemt å sette opp ei almhütte eller et annet serveringssted ved attraksjonen.

Noen av dem som var på tur, tok en stopp ved elvebredden og lagde en liten varde av steiner elva hadde lagt igjen. Det hadde noen også gjort før dem. Det var hundrevis av små varder flere steder langs elvebredden. Fascinerende og flott.

Her er flere bilder fra turen til Isars begynnelse:


7 visninger0 kommentarer

© 2018 av Hauk Creative for Tarzan media.

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter Black Round
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now