Søk
  • Stein Erik Kirkebøen

Hvilken VM-start: Tre medaljer og en ny helt

Strålende sol. Fullsatte tribuner. To gull og tre medaljer og dramatikk fra start til mål. Ski-VM kunne ikke fått en bedre start.

Mens media langt fra er ferdige med Maiken og Mari, kommer en ny gullvinner inn på podiet. Johannes Høsflot Klæbo er nå også verdenmester.

Etter en dårlig åpning, har Maiken Caspersen Falla kommet bedre og bedre utover vinteren. Hun toppet med å forsvare VM-gullet fra 2017.

Som planlagt I

- Sånn som det begynte, er det vanskelig å skjønne at jeg står her nå som verdensmester igjen. Akkurat hva det var som gjorde at det snudde, skulle jeg gjerne visst. Men i dag var alt, ski, form, taktikk…, helt perfekt, sa verdensmesteren.

Som planlagt tok hun teten fra start. Den holdt hun hele veien, med tre svensker jagende bak helt til de felte hverandre på toppen av den siste bakken.

- Jeg hørte noe bråk, men skjønte ikke hva som skjedde, sa Maiken, som uttrykte håp om at media v il heie mer entusiastisk på henne i framtida.


Som planlagt II

Johannes Høsflot Klæbo fulgte opp, nå er han også verdensmester. Det ble han etter å ha vunnet boksekampen med Sergei Ustjugov i semifinalen og etter å ha spurtet ned Fredrico Pellegrino i finalen.

- Det som skjedde mellom meg og Ustjugov er sånt som kan skje i sprint hvor tempoet er høyt og det er trangt. Jeg føler ikke at jeg gjorde noe galt, sa Klæbo som fikk finaleløpet akkurat som han ville.

Uvisst hva Klæbo lurer på, men Pellegrino ser ikke veldig fornøyd ut med å ha blitt slått i spurten.

- Det ble litt pussig da vi stoppet opp på toppen av den største bakken, men jeg hadde den 2. plassen jeg ønsket meg på toppen av den andre bakken. Da var det bare å stå på inn til mål.

Mest gripende

Og så har vi Mari Eide som mistet søsteren så tragisk i høst. Hennes medalje var rett og slett dypt rørende. Og fortjent. Hun gikk supersterke løp hele veien, selv om det bare var så vidt det holdt i prologen hvor hun var 1,25 sekunder fra å ryke ut. Derfra gikk det bedre og bedre og hun endte opp med bronsemedalje og gledestårer. Og nå regner hun med at VM er over, ette rå ha nytt Seefeld noen dager, reiser hun hjem og forbereder avslutningen på sesongen.

Heltinnen

Men jeg tror likevel at Kristine Stavås Skistad er min største helt på den store dagen, selv om hun røk ut i semifinaløen. Juniorverdensmesteren, som ble 20 år for en drøy uke siden, har hele veien vært tøff i trynet, ikke pakket sine ambisjoner inn i bomull, men slått fast at hun går for å vinne VM-gull. Trener Iversen prøvde på slutten å dempe trykket ved å si at ungjenta er her for å lære.

Men Stavås Skistad, hvilke etternavn for en som lever av å håndtere ski og staver! viste at hun mente alvor. I kvartfinalen valgte hun det første heatet – og den lengste restitusjonstida – til tross for at den største favoritten, OL-mester Stina Nilsson, også var der. Og så spurtet hun ned nettopp Nilsson i kvartfinalen.

Semifinalen var i ferd med å bli en ønskereprise. Hun hadde overlegent størst fart på oppløpet, og var i ferd med å passere Nilsson. Da snublet hun i sin egen stav 50 meter fra mål. Der var det kanskje slutt på VM, men ikke på karrieren.

Akkurat som Northug

For 12 år siden gjorde en annen ung og lovende skiløper, hennes store forbilde, det samme. Petter Northug skriver i sin bok at han hadde mareritt i åtte måneder om hvordan han snublet i sin egen stav og mistet VM-gullet på skiathlon i Sapporo-VM i 2007.

«Marerittene hadde begynt å komme allerede noen uker etter at jeg kom tilbake til Norge. Alltid det samme: At jeg satte staven feil, og gjenopplevde fallet. Jeg kunne våkne midt på natta, gispe etter luft helt gjennomsvett, og sitte i

15 visninger0 kommentarer

© 2018 av Hauk Creative for Tarzan media.

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter Black Round
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now