Søk
  • Stein Erik Kirkebøen

Henrik Kristoffersen: - Jeg tar innpå Hirscher

Oppdatert: 26. okt. 2018

- Hvem som er best av oss? Jeg vet ikke. Jeg tror ikke Marcel vet heller. Jeg tror ingen vet, men vinteren vil gi svaret, sier Henrik Kristoffersen. Litt klokere kan vi alle bli på søndag.


Til helgen begynner Henrik Kristoffersen på en ny sesong. Han gjør et nytt forsøk på å vippe alpinkongen Marcel Hirscher av tronen.

Saas-Fee

Hirscher mot Henrik Kristoffersen. Det er duellen alpinverden venter på. Søndag starer den igjen med storslalåm i Sölden. I de tekniske disiplinene, slalåm og storslalåm, har det vært de to det har handlet om. De har vært i en helt egen klasse. De er nesten like gode, mens Henrik sist vinter hadde 15 pallplasser hadde Marcel 16. Likevel var det én stor forskjell: Hirscher vant 13 renn, Kristoffersen vant 1.


FEM FAKTORER AVGJØR DUELLEN

Henrik mener det er fem faktorer som avgjør hvor god en alpinist er. Slik vurderer han seg selv opp mot Hirscher på disse faktorene.

Fysikk: Kanskje en svak fordel Marcel. Han er mer eksplosiv, jeg er mer utholdende.

Psyke: Jeg tror vi er akkurat like sterk rent mentalt, selv om han har mer rutine enn meg.

Skiteknikk: Jeg er i hvert fall ikke dårligere enn ham. Liten fordel meg.

Utstyr: Det er veldig individuelt og vanskelig å vurdere, jeg tror vi stiller likt.

Opplegg: Der ligger den store forskjellen. Han har et skiforbund og en hel nasjon som gjør alt for at han skal være best. Verken jeg eller noen andre fra noe land er i nærheten av å ha samme opplegg og støtte.


- Likevel var det veldig jevnt, marginene var ofte små. Men de hadde en tendens til å vippe hans vei, det skyldtes ikke flaks, men at han var bedre. Ikke mye, men nok, sier Henrik, som peker på at han de to siste sesongen sett under ett har vunnet flere slalåmrenn enn Hirscher.


HENRIK KRISTOFFERSEN

Født: 02.07.1994 (24 år)

Klubb: Rælingen skiklubb

Bosted: Salzburg

Sivilstatus: Samboer

V-cuphistorikk: Har startet 107 ganger. Debuterte 11.03.12, 17 år gammel. Første pallplass: 17.11.2013. Første seier: 28.01.14 (19 år). Totalt 45 pallplasser og 16 seire.

Mesterskap: 5 gull i junior-VM. Sølv (2018) og bronse (2014) i OL.


Vil på Sölden-pallen

Søndag er det sesongåpning - hvis den ikke snør eller regner helt bort - på breen ved Sölden. Henrik vil gjerne ha en god start på sesongen. For en gangs skyld.

- Sölden er spesielt fordi det er tidlig, fordi det er spesiell bresnø, fordi det er bratt og en spesiell løype og fordi det er mye folk og media og styr rundt åpningen, sier Henrik som aldri har vært på pallen i det han mener er ett av sesongens mest attraktive renn.

- Kitzbühel, det mest krevende, Schladming, med sin flomlysatmosfære, og Sölden, det mest skremmende, er de tre kuleste rennene, sier Henrik. Han har vunnet de to første, men aldri vært bedre enn nummer seks i Sölden.

- Det er faktisk noe jeg tenker på, og som jeg gjerne gjør noe med!

Ikke noe jetset-liv

Vi møter Henrik i Saas-Fee i Sveits hvor han sammen med resten av laget lå og forberedet seg til verdenscupåpningen i Sölden neste helg. Han er både blid og opplagt til tross for at dagen er ganske dårlig. Den begynte med at vekkerklokka ringte 05.10, og fortsatte med at tåka lå tjukk som graut da han og de andre litt før klokken syv var oppe på 3500 meter hvor de skulle trene på breen. I tåken ble treningen bare sånn passe.


Ikke så kult å kjøre alpint når været er slik

- Sånn er det. Alpint er ikke som bordtennis eller fotball, hvor banen alltid er lik og alle utøvere vet hva som møter dem, de vet hva de skal forholde seg til. Hos oss er banen alltid forskjellig. Vi må tilpasse oss og ikke bruke krefter og ressurser på ting vi ikke kan gjøre noe med.


EN HELT VANLIG DAG

05.10: Stå opp! Morgenstell, frokost, pakking.

06.00: Avreise fra hotellet

06.30: Avgang gondol, en liten halvtime til topps. På kledning, oppvarming

08.15: Ut i løypa. Kjøre 5 – 10 runder på rundt 40 sekunder hver

10.00: Reise tilbake til hotellet. Slappe av.

12.00: Lunsj

Ettermiddagen: Barmarkstrening. Minst en halvtime på spinningsykkel, en halv til en time med annen trening. Fysioterapi/massasje (mulig på denne samlingen!)

19.00: Middag

20.30-21.00: Ole Lukkøye ankommer.


Henrik har naturligvis massevis av mål å nå og renn å vinne, men det store, ultimate målet, er å vinne verdenscupen sammenlagt.

- Kula er størst

- VM er stort. OL er større. Men for meg er verdenscupen sammenlagt, den store kula, aller størst. Gjør du det, har du ikke bare hatt en god omgang eller to, du har vært best gjennom en hel sesong. Hirscher har vært det syv ganger på rad. Det ultimate hadde vært å vinne foran ham.

Sist vinter tok Henrik bare én verdenscupseier, de to sesongen før hadde han til sammen 11. Likevel mener han at han stadig tar innpå Hirscher.

- I verdenscuppoeng har jeg aldri vært så nær som sist vinter.

- Hvordan skal du slå ham?

Må bli bedre i alt, ganske enkelt

- Jeg kan ikke ta ham igjen ved for eksempel å kjøre mer Super G. Jeg må bli bedre enn ham der hvor han også er best, i slalåm og storslalåm.

- Hvordan?

- Det finnes dessverre ingen superløsning på det. Det er ikke én ting som gjør en alpinist, det er summen av alt, helheten. Det er bare å fortsette å jobbe. Og jobbe. Legge et best mulig grunnlag, file på detaljene. Det perfekte finnes ikke, alt kan alltid bli bedre.

Henrik trener mye og han trener mye forskjellig. Han liker det. Trening er ikke noe problem, spisingen kan være det.

I STRID MED SKIFORBUNDET

Henrik Kristoffersen har i mange år ligget i strid med Skiforbundet om retten til å ha logoen til sin personlige sponsor, Red Bull, på hjelmen. Det er nå klart at saken kommer for retten rett etter sesongslutt, etter at dommeren i Oslo tingrett avviste Skiforbundets forslag om å legge den midt i sesongen.

- Uenigheten ligger der, og er foreløpig uløst, men den preger ikke hverdagen nevneverdig. Hverdagen handler om å legge til rette for å prestere best mulig, sier far, manager og altmuligmann, Lars Kristoffersen.


- Ja faktisk. I storslalåm er jeg litt for lett. Jeg prøver å spise meg opp. Men selv om samboer Tonje har mastergrad i ernæring, er spisingen mer krevende enn treningen, sier Henrik.

Ble bedre, vant mindre

For å komme nærmere Hirscher, tok Henrik et spesielt grep før forrige sesong. Han mener selv det gjorde at han ble bedre, men vant mindre.

- Da var vi like gode i slalåm, men han var klart best i storslalåm. Det måtte jeg gjøre noe med. Frem til oktober hadde jeg tre dager på snø med slalåm og rundt 20 med storslalåm. Det gjorde meg bedre i storslalåm, men gikk ut over slalåm. Samtidig løftet han seg litt i begge grener. Jeg nærma meg ham i storslalåm, men han var litt bedre enn meg i slalåm. I år er jeg nærmere 50-50 fordeling på trening. Jeg håper jeg er nærmere Hirscher.

Eller kanskje forbi.

- Det er det foreløpig ingen som vet.


Klokka er nesten seks. Sola har ikke tenkt på å stå opp, men de noske alpinistene er på vei til heisen og dagens første treningsøkt.

De avgjørende detaljene

Toppidrett handler på mange vis om to ting; avveining og detaljer. Det må vurderes om det du vinner ved å trene mer slalåm, oppveier det du taper i storslalåm? Har du best av å ta en hviledag for å komme sterkere igjen, eller bør du kjøre på og trene som Hirscher selv om du er kjørt og sliten? Og så videre i nesten det uendelige.

Og så er det detaljene. Kan du tjene en tidel på ett minutts kjøring, så er det halvannen promille, men det kan være avgjørende. Marginene er så små, brøkdeler av et sekund, at bittesmå detaljer kan avgjøre. Og det handler ikke om flaks, det handler om å ha jobbet med de viktige detaljene. For Henrik har det betydning om støvelskaftet står en - 1 - grad ut fra vertikallinjen, eller om det står 0,7 grader ut.

Det er ufattelig liten forskjell, men den kan avgjøre sesongens første toppmøte i alpinsporten.

Sesongen begynner som vanlig i i Sölden, og det skjer til helgen - hvis værgudene vil. Deretter er det tre ukers pause – og god tid til å rette opp en eventuelt dårlig start – før det er slalåm i Levi, Finland. Så er det nye to uker før det fortsetter for Henrik, i USA. Og så går det slag i slag.6 visninger0 kommentarer

© 2018 av Hauk Creative for Tarzan media.

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter Black Round
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now