Søk
  • Stein Erik Kirkebøen

Go'morgen Seefeld: På tide med hopp-gull!

Ingenting i VM hadde smakt bedre enn individuell seier i storbakken i Innsbruck. Det er gullet vi har venta lengst på.

Andreas Stjernen gikk rundt i Lahti for en uke siden, men ser ikke ut til å være preget av det stygge fallet. Han ble nummer sju i kvaliken og kan kanskje sette punktum for den lange ventetida på et storbakkegull? FOTO: Stein Erik Kirkebøen(Tarzan Media

Seefeld

Ikke i noen VM-øvelser har vi ventet så lenge på en norsk seier som i det individuelle storbakkerennet. Det har ingen nordmann vunnet siden Tommy Ingebrigtsen overrasket alle med å sveve helt til bunns i bakken i bakken i Thunder Bay i 1995.

Det er 24 år siden.

VM-glimt 1941

Ski-VM i 1941 gikk i Cortina. Den nazi-styrte norske idretten klarte å stable på bena én utøver som ble sendt. Mesterskapet ble annullert og fratatt sin VM-status i 1946.


Det er øvelser vi aldri har tatt gull i - det kommer stadig nye på programmet, men det er ingen vi har venta lenger på et gull i enn storbakkerennet. Gårsdagens kvalifisering ga ikke grunn for de høyeste forventningene. Alle fire er klarer for lørdagens renn, men Andreas Stjernen ble beste nordmann på 7. plass. På den annen side,alt kan skje i hoppbakken.

Det var en gang...

Det var en gang ingenting var norskere enn skihopping. Fra det første OL i 1924 til og med det 19. mesterskapet, i Oslo i 1952, vant norske hoppere gull i 15 av de 17 mesterskapene de deltok i – et par ble boikottet.

Fram til VM i 1939 vant norske hoppere alt de deltok i, unntatt det første VM, i Tsjekkoslovakia i 1925. Der ble bare norsk sølv, men da var det et par tilfeldige studenter som deltok fra Norge. I Zakopane i 1939 ble de norske hopperne visstnok rammet av et spor som var svært dårlig for de første hopperne. Sepp Bradl vant, et halvt poeng foran Birger Ruud. Dermed ble den norske seiersrekken brutt.

Gjorde rent bord

Og de norske hopperne nøyde seg ikke med å vinne da de var ute i verden, de tok grovt for seg av medaljene. De tapetserte pallen og tok alle de tre medaljene syv ganger, og de vant totalt 39 av 51 første OL- og VM-medaljene som ble delt ut.

Dominansen fortsatte etter krigen, men etter dobbeltseier på hjemmebane i Holmenkollen i 1952, var det slutt på gullalderen.

Ikke nok med at det ikke ble gull i de neste fem mesterskapene, det ble ikke en eneste medalje før Torleif Engan slo til i Innsbruck i 1964 og Bjørn Wirkola vant i Holmenkollen to år senere.

Langt mellom drammene

Så gikk hopperne inn i en ny tørkeperiode uten et eneste OL- eller VM-gull på 19 år.

I 1985 ble VM arrangert i Seefeld. Ut av det blå kom Per Bergerud, og vant storbakkerennet i Innsbruck og tok bronse i den lille bakken i Seefeld. Ingen hadde trua på ham, unntatt han sjøl.

Espen Bredsen vant i Falun i 1993, mens Tommy Tiger’n altså tok det foreløpig siste individuelle storbakkegullet i 1995.

På tide med en seier igjen.

VM-glimt. 1926

Sprengkulde – og et regelverk som ikke hadde kuldebegrensinger - gjorde mesterskapet i Lahti til det mest brutale ever. Da femmila startet, var det 42 minusgrader på stadion. Finnene taklet kulda best, de gikk med hvite gipsmasker foran ansiktet, så ut som spøkelser som føyk gjennom skogen og vant fem av seks langrennsmedaljer. Nordmennene vant som vanlig alle medaljene i hopp og kombinert


Samme elendighet i normalbakken

Det har ikke vært så mye muntrere i normalbakken, som ble innført i 1962. Det ble norsk seier i det første (Thoralf Engan i Zakopane) og det tredje (Bjørn Wirkola i Oslo i 1966), men så var det svart hav helt til Espen Bredesen vant på Lillehammer i 1994. Og så vant Lars Bystøl OL-gull i 2006 og Anders Bardal VM-gull i 2013. Og dett var dett i individuelle mesterskapsrenn. Men håpet lever.

PS

På 15 km klassisk har ikke nordmenn vunnet gull siden Oddvar Brå gjorde det i 1982 Men i veldig mange mesterskap har distansen gått i fristil og/eller som siste del av jaktstart. Og der er det blitt plenty av norske gull.

6 visninger0 kommentarer

© 2018 av Hauk Creative for Tarzan media.

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter Black Round
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now