Søk
  • Stein Erik Kirkebøen

Glühwein, skrekk og julegru i dorf'en

Førjulstida skal være lys og hyggelig, ei tid for glede. Men ikke bare. I Alpene handler den også om Krampus. Og Krampus er alt annet enn lys og glede. Det er skrekk og gru som får Halloween til å se ut som en barnehage.


Det er mørkt, det er bråkete og det er fryktelig skummelt. Det er nok et og annet Seefeld-barn som fikk en urolig natt etter møtet med Krampus-stammene

Fredag kveld, samtidig med at julemarkedet ble innvia og glühwein og annet fast og flytende godteri ble nydt over en lav sko og alle hjerter gledet seg, gjorde Krampustriben, Krampusstammene, sitt inntog til manges skrekkblandede fryd.

Ifølge wikipedia er Krampus en djevelskikkelse eller et dyrelignende vesen med bukkehorn som opptrer i Øst-Alpene i førjulstida, gjerne i opptog sammen med St. Nikolas, den opprinnelige julenissen, som feires 6. desember.

Men Krampus'ene til tross, stort sett så handler adventstida

i Seefeld om julemarked, hygge og glede for store og små:


I månedsvis har de sitti i sine trange alpedaler og pønska ut så mye ondskap som de bare klarer å få til av skinn og tekstiler. Maskene er visstnok lagd av proffer som driver med sånt, og koster tusenvis av kroner.

Så ser de da også skumle ut. Og ikke nok med det, Krampus’ene har også med seg bjerkeris og kan gi hvem som helst et rapp som svir. Ikke rart at selv ganske store barn følger opptoget med skrekkblandet fryd. De må se, men de vet ikke om de tør.

Og så er det litt, men veldig lite, fyllerølp i god (?) nordisk stil

Det begynte med et opptog gjennom landsbyen. Stammene, som kom fra både Tyskland, Sveits og Italia (Syd-Tirol) i tillegg til de lokale og som i disse dager reiser på turne og opptrer i byer og landsbyer, strømmet gjennom de vanligvis så idylliske landsbygatene som var fulle av folk som skulle feire julemarkedet og se på Krampus’ene. De så skumle ut, og innimellom gjorde de utfall og lot som de angrep tilskuerne som reagerte med frydefulle skrekkrop

Så samlet de seg i byparken, det må da ha vært et par tusen tilskuere, hvor hver stamme hadde «oppvisning» - det betyr at de labba rundt i sine fryktinngytende drakter og så så skumle ut som de bare greide, og hadde et og annet utfall mot et hvinende publikum. En og annen tenåring med også trukket ut og lagt i bakken.

Det hele skjedde til dundrende heavy-musikk og heftige pyroinnslag (hvis alt går bra utover kvelden kan du se en video eller to på Facebook-sida mi, fikk det ikke til på sida til Tarzan Media). Og med barn så små at de satt på skuldrene til foreldrene blant tilskuerne. Noen av dem fikk nok en urolig natt før det var tid for å åpne adventskalenderens første luke.

Neste fredag er det på’n igjen her i Seefeld med nye krampuser.

15 visninger0 kommentarer

© 2018 av Hauk Creative for Tarzan media.

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter Black Round
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now