Søk
  • Stein Erik Kirkebøen

Fotballunderet i Hoffenheim

I alle år surra Hoffenheim rundt i forskjellige «kreisliga’er», på 7., 8. eller 9. nivå i tysk fotball. Tirsdag møter klubben Manchester City i Mesterligaen.


Hoffenheim sliter med å bygge opp en supporterkultur, det tar tid. Men klubben er på vei. Under vaiende faner

I 1990 skjedde det noe. Hoffenheim endte på 13. plass, og redda med det plassen i Kreisliga A – 8. divisjon på norsk. Året etter vant klubben serien, og rykka opp på 7.nivå som den feide gjennom. For å gjøre en lang historie kort, i 2008 var klatringa ferdig. På 17 år klatra klubben fra 8. divisjon til topps. Landsbyen med 3-4000 innbyggere hadde et lag på aller høyeste nivå, i 1.Bundesliga.


Ny stadion i 2009

På veien var klubbens to fotballbaner blitt til en stadion med 6500 plasser som igjen ble til en helt ny arena i nabobyen Sinsheim med 30.000 plasser – like mange plasser som det er innbyggere i byen. Som selvfølgelig er utsolgt til kampen mot Manchester City, som den stort sett er til alle klubbens hjemmekamper.Alltid framover, få tilbakeslag

Ikke siden 1989 har klubben rykka ned, på de siste 29 sesongen har det bare fire ganger hendt at den har gjort det dårligere i en sesong enn den gjorde i den forrige.Imponerende

En foreløpig topp ble nådd i våres, da endte klubben på 3. plass i Bundesliga og ble direkte kvalifisert for Mesterligaen.

Der spilte den uavgjort borte mot Shaktar Donetsk i den første kampen, den andre spilles på tirsdag, hjemme mot Manchester City. Gjett om det blir fest!

Stenger byen åpner kranene

I Hoffenheim skjer det ikke mye, det gjør det aldri. Men i Sinsheim, som ligger fire kilometer unna og har drøyt 30.000 innbyggere, skjer det noe. Byen stenger tirsdag klokken 12, åpner ølkranene og slipper musikken løs og så er det fest.

Hvordan har denne reisa vært mulig, hvordan har det vært mulig for en klubb helt nede i bånn av seriesystemet til å blande seg inn blant de aller beste?

Godt arbeid

Det har selvfølgelig med godt arbeid å gjøre. Klubben er kjent for å være flink til å utvikle unge spillere, har et av Tysklands beste akademi, er blitt tysk mester for yngre lag flere ganger og ble i vår tysk mester for og den har kvinnelag i Bundesliga.

Men det hadde ikke gått uten penger.


Her vokste Hoffenheim-milliardæren opp

Det hadde ikke gått uten den sjenerøse milliardæren Dietmar Hopp. Han vokste opp i enkle kår og bodde i annen etasje, over i det som i dag er «byens» eneste spisested, ei kebabsjappe, som ligger midt i byen største veikryss.

…og mye penger

78-åringen var en av tre kompiser som starta datafirmaet SAP. Det har gjort ham søkkrik, med en formue på hundre milliarder kroner eller noe sånt.

Men likskjorta har som kjent ikke lommer og Hopp strør penger utover gode formål i hele regionen. Til tiltak for barn og unge, til vitenskap, til sosialt arbeid og mye annet. Men mest til 1899 Hoffenheim som blant annet har fått stadion og fantastiske treningsfasiliteter.


Haedor Suphi og Bilal Bayar er ikke interesserte i fotball, men pizzaen som har fått navnet Champions League går som hakka møkk på Hoffenheims eneste spisested.

Med penger har han virkeliggjort et eventyr. 350 millioner Euro, med dagens kurs nesten 3,5 milliarder kroner, har han ifølge tyske medier pøst inn i klubben. Sannsynligvis er byggingen av Rhein-Neckar-Arena som sto klar med 30.000 plasser i 2009, inkludert.

Suksess kan kjøpes. Men det kreves også godt arbeid. Det er nok av dem i fotball som har fått penger uten å levere resultater. Hoffenheim leverer.


11 visninger0 kommentarer

© 2018 av Hauk Creative for Tarzan media.

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter Black Round
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now