Søk
  • Stein Erik Kirkebøen

Feste-mesteren har en av Seefelds tøffeste jobber

- Løperne vil ha minst mulig feste, det kan redusere gliden. Men de vil ha nok. Den balansegangen er ikke alltid lett.

Roy Pedersen har ansvaret for festesmørin i det norske smøreteamet. Han smører ikke løpernes ski, men han smører ganske mange testski med forskjellig alternativer som han prøver ut i jakten på det best mulige. FOTO: Stein Erik Kirkebøen

Seefeld

Hønefossmannen Roy Pedersen (56) har en av de tøffeste jobbene i Seefeld. Han har ansvaret for feste i det norske smøreteamet, og det er ingen spøk når temperaturforskjellen mellom skygge og sol er flere titalls grader.

Så langt i mesterskapet har løperne gitt smørerne udelt skryt, og snakka om fantastiske ski. Etter kvinnenes ti kilometer, var flere litt mer avmålte.

Kan ikke bli optimalt over alt

-Mitt inntrykk er at det var bra. Men når forholdene er sånn som her, kan det ikke bli optimalt hele veien. Det er spesielt et strekk på 50 meter hvor sola ikke kommer til og snøen er tørrere enn ellers, som er problematisk. Der var det litt tendens til ising, men det gled fort av.

Du kan smøre så godt du vil,har løperen valgt et skipar som ikke er perfekt, og de har mange å velge blant, blir det ikke bra. FOTO: Stein Erik Kirkebøen

- Var det smart av Therese å gå sist av de seedede løperne?

- Alle sammen starta i løpet av et kvarter, og på den tida skjer det ikke mye. Det spiller liten eller ingen rolle, sier feste-mester Pedersen.

Den tidligere trykkeren på Statens kartverk har siden 2008 vært en av smørerne til langrennslandslaget. I Seefeld er han en av 11 smørere og tre testere som skal sørge for at de norske løperne har best ski. Han har ansvaret for feste. Jobben hans er å balansere hårfint mellom feste og glid. Det skal sitte, men ikke ise og kladde og ikke bremse.

Smører, tester, smører, tester, smører

- Det betyr at dagene går med til å smøre ski og å være ute og teste dem. Jeg er heldig; mens de som tester glid må gå opp og skli ned den samme, lille bakken hele dagen, kan jeg gå ute i løypa. På en god dag kan det bli fire, fem mil på ski, sier Pedersen som har lange arbeidsdager under alpesola:

- Vi kommer på stadion i åttetida om morgen og er sjelden tilbake på hotellet i Leutasch før i 22-23-tida om kvelden, men det er veldig moro.

- Dere bruker fryktelig mye tid på å teste, er det bryet verd?

- Ja, vi gjør det jo ikke for moro skyld. Jo mer vi tester, jo større er sjansen for at vi finner noe lurt. Finner vi noe som er litt lurere, kan det være avgjørende i en bransje hvor marginene er veldig små.

De som tester glid, har det ganske enkelt. De kan måle hva som går fortest. Det er verre med feste, det handler om følelse. Og det er umulig å måle. FOTO: Stein Erik Kirkebøen

Et spørsmål om følelse

Å teste glid er ganske lett, det er bare å skli ned bakken og se eller måle hvem som glir fortest, men hvordan kan du teste feste?

- Feste kan ikke måles, det må føles. Jeg må rett og slett ut og gå og kjenne hva som sitter best og bremser minst.

- Men løperne er forskjellige. De har forskjellig stil og fraspark og noen vil ha litt glatte ski for å få bedre gli, andre ønsker motsatt?

- Det er riktig. Det jeg gjør, er at jeg er ute og tester forskjellige produkter, jeg har sikkert hundre forskjellige i verktøykassa, for å se hvilket som gir best feste på dagens føre. Så er det de syv smørerne som har løperansvar, som smører skiene til sine løpere. De avgjør hvor langt og hvor tykt de skal smøre for hver enkelt løper med dagens produkt. Noen ganger velger de blant flere anbefalte produkter.

Roy Pedersen koser seg i Seefeld, selv om sola skaper noen problemer. FOTO: Stein Erik Kirkebøen,

Utsatt posisjon- lite kjeft

- I langrenn er det ingen dommer å skylde på hvis ting går skeis, men det er smørere. Blir det mye kjeft?

- Nei. Vi har veldig hyggelige og forståelsesfulle løpere som veit at vi står på og gjør så godt vi kan. Så kjeft, det er det faktisk lite av. Det hender vi ikke treffer helt, men stort sett leverer vi godt Så langt har det gått veldig bra her i VM.

Habil langrennsløper

Pedersen var en habil løper med 20. plass som beste resultat i verdenscupen midt på 1980-tallet. Han la opp i 1991, men har klasseseier i Birken og han var med og tok NM-medaljer i stafett for Ringkollen i 2004 og -05, så han har holdt seg i brukbar form. Ved siden av at han er blitt spesialist på festesmurning.

- Det bare ble sånn. Jeg vokste opp i en langrennsfamilie og har alltid likt meg best i klassisk stil. Dermed ble det mye smøring opp gjennom årene. Jeg begynte å smøre for Ringkollen skiteam da jeg la opp, og ble i 2005 med Steinar Tormodsgard og smurte for landslaget for funksjonshemmede. Jeg ble ansatt på langrennslandslaget i 2008, sier Pedersen som reiser verden rundt og smører ski ni måneder i året. I tillegg ligger han noen uker hver sommer noen uker oppe i nord og rydder grensegater.

- Begge deler er et godt liv, synes han.

- Nå er jeg aldri sår i halsen etter å ha pusta inn skumle stoffer gjennom ei verdenscuphelg, sier Roy Pedersen som merker på kroppen at arbeidsmiljøet er blitt mye bedre etter at smørebussen,med skikkelig avtrekk, har erstatta smørebuer av vekslende kvalitet.

Mye på tur

- Men du er mye borte?

- I denne jobben er jeg på reise 120 dager, og så er jeg på grensa i fem, seks uker. Det betyr at jeg er hjemme i 200 dager. Med forståelsesfull kone og voksne barn går det fint.

- Helt til slutt, den aller morsomste opplevelsen i et langt smørerliv?

- Det er mye, men jeg trur en episode fra Oslo-VM i 2011 topper. Det var vrient føre under skiathlon. Thomas Alsgaard, som da var NRK-ekspert, rista på hodet da han kom inn fra en tur i løypa: - Jeg vet ikke hva som går best i dag, sa han. - Men det er i hvert fall ikke aktuelt med klister.

Pedersen hadde råda alle til å smøre med nettopp klister.

- Det endte med gull i begge klasser.

12 visninger0 kommentarer

© 2018 av Hauk Creative for Tarzan media.

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter Black Round
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now