Søk
  • Stein Erik Kirkebøen

Er dette verdens bratteste bilveg?

At det er bratt, det veit jeg ikke. Hvor bratt veit jeg ikke, jeg veit heller ikke hva som skal til for å kvalifisere inn som verdens bratteste bilveg. Men bratt er det.


Hvor bratt er det egentlig opp her? Omveien har en stigning på 32 prosent, her er det brattere

Formiddagen ble brukt på en skikkelig pensjonistaktivitet. Jeg var på tur. På spasertur fra Seefeld til Reith, som ligger fire, fem kilometer unna og 100 meter lavere.
Jeg spaserte på skogsbilveier som minner om Oslomarka. Den største forskjellen er åssidene som er mye brattere og mye høyere. Underveis støtte jeg på litt av hvert, må jeg kunne si. Blant annet sto det et skilt midt i svarte skauen som fortalte hvor langt det er hjem. Det er langt.


Fordelen ved å bo høyt er selvfølgelig at utsikten er helt grei!

Og så var det selvfølgelig mulig å tilkalle høyere makter her og der på turen, godt å vite at de aldri er langt unna. Det kan være godt å vite for de som skal kjøre bil i det som er Reiths bratteste bilvei. Kanskje den bratteste i verden?Jeg veit ikke hvor bratt den er, men ifølge skiltet så har «hovedveien» som går i sving rundt, 32% stigning – det er dritbratt! Snarveien som gikk rett opp, må være brattere.

- Vi kjører ikke her om vinteren, fortalte en lokal som kom nedover der jeg peste oppover. Jeg skjønner godt hvorfor, det skal mye til å en tro som er sterk nok til det.


Skiltt gjelder rett fram, hvir bratt er det opp til venste?

Reith er en liten landsby som klorer seg fast i den stupbratte lia ned mot Inntal og Innsbruck. Det er så stressfritt at kafeen har tatt høstferie, og den varer helt til jul.

Til tross for at de bare et tusen sjeler, stopper lokaltoget sånn stort sett hver halve time hele dagen, det er fungerende bussforbindelse og de tusen har eget kommunekontor som er åpent halve dagen hver dag! Det hadde vært interessant å oppleve for noen av våre mest sammenslåingskåte politikere. De kjemper for å redusere forvaltningsnivåer til to og å gjøre kommuner og fylker så store som mulig. De mener det lønner seg.- Det er mulig dette ikke er lønnsomt, men det er «burgerservice», smiler Petra Albrecht ii den lokale skranken. Hun bruker et ord som mange norske politikere nok ikke klarer å oversette, før hun fortsetter:

- Mange gemeinder er mye mindre enn oss.

PS

Reith er egen gemeinde, det laveste av Østerrikes fire forvaltningsnivåer: gemeinde, bezirk, land og – på toppen – staten. I Norge har vi tre: kommune, fylke, staten.


Lite stress i Reith, høstferien varer helt til jul5 visninger0 kommentarer

© 2018 av Hauk Creative for Tarzan media.

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter Black Round
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now