Søk
  • Stein Erik Kirkebøen

Enkelt for Norge som sitter med trumf til slutt

Johannes Høsflot Klæbo!

I dag sørget han, Noerges trumfess, for at norske langrennsherrer styrket sin enormt sterke statistikk ytterligere.

Emil Iversen snakker om løpet, hva trumfesset Johannes Høsflot Klæbo, driver med, er litt mer uvisst. men han sikra gullet lett.

* Norge har vunnet herrestafettene i VM ti ganger på rad.

* Norge har vunnet 14 av de 15 VM-stafetter siden den nye tid begynte i Val di Fiemme i 1991. Bare i 1999 glapp det da Thomas Alsgaard tapte for Christian Hoffmann og Østerrike på målstreken.

* I OL har det gått tregere, der har Norge i denne perioden vunnet fire av åtte stafetter.

* Siden Øyvind Skaanes slo knockout, og avgjorde stafetten på første etappe, i 1991, har norske menn vunnet 18 av 23 stafetter i VM og OL.

Grei seier

Dagens seier i Seefeld var en av de greieste. På De tre første etappene lå Emil Iversen, Martin Johnsrud Sundby og Sjur Røthe rolig og greit i teten. Det var ingen seriøse rykkforsøk, men farten var så høy at lag etter lag falt av. Ved siste veksling var Norge og Russland 17 sekunder foran Finland og 24 foran Frankrike. Til Sverige, som sprakk spektakulært på både 2. og 3. etappe, var det et minutt.

Sitter med trumfen til slutt

-Det er selvfølgelig en stor fordel å vite at vi har den sterkeste avslutteren. Det betyr at de andre må bli kvitt oss. For oss er det nok å henge med. Likevel har jeg hatt en dårlig natt og vært fryktelig nervøs før denne stafetten, sa Martin Johnsrud Sundby.

Så la de store rivalene i vei. Ustjugov først og Klæbo etter, med veldig få og korte unntak.

Så skjedde det pussige, ned den lange bakken, fire hundre meter før de la ut på de siste 3,3 kilometerne, gled Klæbo fra. Fikk en liten luke. Over sletta, opp den lille bakken og ned til passering økte de små meterne til åtte sekunder. 1,2 kilometer seinere var den vokst til 22.

Skjønte ikke hva som skjedde

Hva skjedde?

– Jeg vet ikke, sa Klæbo : - Jeg fikk plutselig noen billige meter og tenkte jeg skulle kødde litt mens jeg venta på at han skulle angripe. Jeg regna med at han ville gjøre det på siste runden. Jeg ble overraska og veit ikke helt hva som skjedde, men han forsvant. Plutselig hadde jeg nesten 10 sekunder. Da skjønte jeg at «nå må jeg bare gå inn til mål».

Og det gjorde han, sel vom det var i strid med den opprinnelige planen: – Jeg hadde sett for meg å ligge i rygg og være med å kjempe om en spurt. Jeg var stiv og sliten på slutten og jeg var glad jeg ikke hadde ha fem sekunder bak, sier Klæbo.

Ustjugov var både blid og pratsom på pressekonferansen etter stafetten.

Syk russer?

Ustjugov, som avviste trenerens påstand om at han slet med mageproblemer – han sa han slet med for hard åpning – og at han følte at Johannes lekte med ham. Klæbo svarte ikke på spørsmål om han gjorde det: - Han tok initiativet, og jeg hang på. Av og til var jeg oppe og viste at jeg hadde gode ski, og så forsvant han, mens jeg forberedte meg på at han skulle angripe.

Åtte sekunder ved siste passering, 3,3 kilometer fra mål ble til 22 ved 27,8 km.

Det var 2,2 kilometer til mål, men Ustjugov var fullstendig kjørt, Norges tiende strake VM-triumf i stafett var i boks.

- Det er veldig godt å vie at vi har verdenes beste avslutter. Det betyr at de andre må jobbe for å bli kvitt oss, for oss er det nok å være med, sa startmann Emil Iversen.

Sjur Røthe var mer opptatt av å henge med enn av å prøve å få luke og etterpå sa han at han gruer seg mer enn han gleder seg til å gå fem ganger så langt på søndag

- Jeg var også mer opptatt av å henge med enn av å få en luke, sa Sjur Røthe. – Det var så tungt og vanskelig å gå, at jeg våga ikke gjøre noe før på den siste runden av frykt for konsekvensen. Men på den gikk det så fort at det ikke var aktuelt å prøve noe rykk.

At det kanskje ikke er noe moro med så passive nordmenn fremst i feltet, plager ikke trener Eirik Myhr Nossum: - Nei. Jeg driter i hvordan vi vinner så lenge vi vinner. I dag var planen rett og slett å henge med i teten helt til siste etappe. Jeg er veldig fornøyd med laget, og gleder meg til å ta ut et nytt lag til femmila.

Ett gull fra nye rekorder

Når fem øvelser gjenstår, mangler Norge én medalje på å gjøre vår beste VM-innsats noensinne. Langrennsløperne mangler én gull på å gjøre sin beste VM-innsats ever. De har igjen 30 km for kvinner (lørdag) og mennenes 50 km (søndag). Det går mot nye gull-rekorder.

5 visninger0 kommentarer

© 2018 av Hauk Creative for Tarzan media.

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter Black Round
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now