Søk
  • Stein Erik Kirkebøen

En dyr fornøyelse

Når vinteren en gang kommer, blir det kjempefint å gå langrenn i Seefeld. Men det er en dyr fornøyelse.


I Norge er det vanskelig å få forståelse for at det koster penger å lage skispor. I Alpene er det en selvfølge at du må betale også for å GÅ på ski.

Det snør som kjent ikke spor, og i Seefeld må brukerne betale dyrt for flotte traseer og alltid meget godt preparerte spor. Akkurat nå er det bare en 500 meter lang stripe med kunstsnø fra i fjor som utgjør langrennstilbudet, men kalde vinder fra øst er på vei, og meteorologen mener at det allerede i helgen kan være mulig å begynne å skyte med snøkanon.

50 kroner dagen koster det å bruke denne snøstripa, kanskje ikke så urimelig ettersom det har kosta penger å produsere, oppbevare og preparere den.

Det som for noen år siden kosta ingen ting, snø – som var Guds gave – og spor - som løperne sjøl gikk opp - er i dag blitt et produkt skapt av ansatte og noen frivillige entusiaster og med dyrt utstyr. Det er mye arbeid, og det er dyrt.

I Norge har det vært vanskelig å få brukernes forståelse for dette, i Seefeld, og Mellom-Europa, er det en selvfølge at brukerne må betale mye av regninga.

Å gå på den 500 meter lange stripa av kunstsnø fra i fjor – som er produsert, oppbevart, kjørt ut og blir preparert hver dag – koster 5 Euro (50 kroner). Hvis du ikke har kort.

Kort finnes i tre varianter (advarsel: dette er ikke lett):

Dagskort.

Koster 5 Euro for turister som bor her og dermed betaler turistskatt på 2,80 per natt, hvis de kjøper kortet på forhånd. Alle overnattingsgjester må betale skatten, og får til gjengjeld et gjestekort.

Turister som ikke leier og betaler turistskatt, det vil si de som eier hus eller er på dagsbesøk, må betale 10 Euro, hvis de kjøper kortet på turistkontoret før de går ut i sporet.

Alle som ikke har kjøpt kort på forhånd, må betale 15 Euro for å kjøpe kortet ute i løypa hvor kontrollører er på plass på sentrale punkter.

Sesongkort

Alternativet for den som går mye, er å kjøpe et sesongkort. Det koster 150 Euro, hvis det kjøpes etter 1. desember, 100 Euro hvis det kjøpes før. Det betyr 1500 eller 1000 kroner for å få lov til å gå på ski.

Noen som frykter at langrennssporten er i ferd med å prise seg ut av markedet?

Fleredagerskort

Jeg har gjemt det til slutt, for det er det vanskeligste. Til og med de som selger det, er usikre på hva «Mehrtageskarte» som besøkende med gjestekort kan kjøpe for 15 Euro, innebærer.

Min historie illustrerer det: Jeg meldte meg på Turistkontoret for å kjøpe sesongkort til 100 Euro. Etter litt fram og tilbake ble min status kartlagt, og den hyggelige dama sa at jeg trengte ikke sesongkort. Siden jeg var leietager som betalte turistskatt og hadde gjestekort, holdt det med et Mehrtageskarte. Jeg løp jublende hjem for å hente gjestekortet, som selvfølgelig måtte forevises, og vendte tilbake.

Da var det ei ny dame bak disken. Og hun var sterk, klar og urokkelig da hun sa at fleredagerskortet ikke gjaldt for sånne som meg. Det gjaldt bare for folk med normal ferie.

Jeg, som betaler en tusenlapp i måneden i turistskatt i seks måneder, lurte på hva som var normalt.

Og fikk til svar at det var ei uke eller to. Muligens tre eller…

Der var det stopp.

Skal vi tro meteorologene, og det skal vi vel, vil skiløpere og snømakere snart får hjelp fra høyere makter.

Etter litt fram og tilbake begynte det å dra seg til. Men som den konfliktsky personen jeg er, ga jeg meg, betalte hundre Euro, pluss to i pant for kortet, og gikk hjem.

Så¨begynte jeg å tenke over saken, og ble mindre konfliktsky.

Jeg satte meg ned og skrev e–post til turistsjefen hvor jeg ga uttrykk for at jeg mente det var urimelig og ba om å få se en definisjon på hvor mange dager «Mehrtage» er, og eventuelt på hva en normal ferie er.

Da tok det, i rettferdighetens navn, ikke mye over en time før en beklagelse kom og handelen ble gjort om.

21 visninger0 kommentarer

© 2018 av Hauk Creative for Tarzan media.

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter Black Round
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now