Søk
  • Stein Erik Kirkebøen

Dramatikk i natt og snø

Det var en mørk og vindfull natt. Mørke, tåke og tett snødrev gjorde det umulig å se noe som helst. Og det var bra. Først på torsdag, da jeg dro for å hente bilen som sto i ei snøfonn i Hochzirl, jeg skjønte hvor dramatisk det hadde vært kvelden før. Mer om det til slutt.


Det var trangt og mørkt og skummelt rundt den ungarske bilen som stå pal på vei opp mot Hochzirl. Heldigvis så vi ikke hvor bratt og skummelt det egentlig var.

Innsbruck/Hochzirl - du finner det på Google maps

Jeg var i Innsbruck og snakka med norske hoppere da vinteren kom for alvor. Det snødde så tett i tåka at det var med nød, neppe og to feilkjøringer jeg fant veien ut av byen. På radioen meldte de først at det var nødvendig med kjettinger forbi komme opp veien til Seefeld, et par av kilometerne har 16% stigning og skal være den best salta veistrekningen i Østerrike. Men noen ganger holder det ikke med plog og salt.

Onsdag kveld var sånn. Radioen meldte at veien var stengt.

Allerede før det begynte å bli bratt, ble det kaos på hovedveien som var stengt oppe i bratta. Jeg frykta ei natt i bilen, og tok av. Det ble en spennende tur i svarte natta.

Jeg tenkte at det ordner seg. Det hadde det gjort hvis jeg ned mine gode vinterdekk og firehjulsdrift hadde vært aleine på veien. Men det var jeg ikke. Lenge før det ble bratt sto biler på kryss og tvers, det var som om noen hadde strødd dem utover, og jeg skjønte alvoret. Da jeg skimta et skilt til Hochzirl, som jeg viste var en togstasjon i den stupbratte lia mellom Seefeld og Innsbruck, tok jeg sjansen og svingte av fra riksveien. Det var smalt, svingete, glatt og veldig bratt. Men Mazda’n var på parti, og smøg seg oppover. Helt til en bil sto på tvers. Inni satt to ungarske kvinner som jobber på et hotell i Seefeld. De hadde vært på sykebesøk og brukt fem timer på snaue to mil fra Innsbruck. Tre ganger hadde de med sine finske vinterdekk måttet gi seg i bakken som nå var stengt. Enten fordi det var glatt, eller fordi veien var blokkert av andre biler Et par lokale karer kom nedover og hjalp til med å skyve ungarerne inn i veikanten. Der ble den, mens damene ble med meg.

Utsikten fra venterommet på Hochzirl stasjon var ganske uspennende.

Vi snegla oss gjennom hårnålsvingene opp til stasjonen og parkerte i ei snøfonn utafor det eneste huset vi hadde sett på et par kilometer. Lenger opp langs krøtterstia er det av en eller annen grunn et ganske stort sjukehus. Praktisk. *I fonna kunne vi bare stå, sa beboeren som også sa at neste tog skulle komme om en halvtime, men at det neppe var i rute og at det var varme i venterommet. Der satt vi og stirra i veggen, telefonen var tom for strøm, med kryssede fingre.

Ungarske damer i snøstorm. De to damene hadde ikke noen sans for snø før de havna i en snøstorm i de tirolske fjell. Det økte ikke entusiasmen.

Et par minutter før toget kom, skurra det i høyttaleren. En stemme meldte at toget til Scharnitz var ti-15 minutter forsinka. Hvilken gladmelding! Det betydde at toget kom. Når var ikke så viktig. Og da vi så lyset fra toget skjære gjennom snødrevet, var stemningen i det som var blitt et sammensveisa team, ganske høy. Vi var berga. Og bilen finner jeg vel igjen til våren. Eller i mårra.

Etterord: Det ble i mårra, eller i dag.

Da jeg kom med toget for å hente bilen, viste Hochzirl seg fra en helt annen side. Sola skinte, det var vakker nysnø over alt -unntatt på veien som var forskriftsmessig brøyta og salta så den var bar og fin. Men så smal at det unntatt møteplassene,som det var mange av, bare var plass til en bil. Og så svingete og så bratt, det må vært en stigning på 20 prosent. Hadde jeg ant hva slags vei det var, hadde jeg aldri kjørt opp der på svarte natta i tett snøvær. Det er godt alt du ikke veit.

PS

Aldri så galt at det ikke er godt for noe, det ble et fantastisk skiføre etter uværet. Og mer snø skal komme i flere omganger. Nå blir det skikkelig vinter i over ei uke!

15 visninger

© 2018 av Hauk Creative for Tarzan media.

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter Black Round
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now