Søk
  • Stein Erik Kirkebøen

Det begynte i otta, fortsatte i tåka og endte i et lite paradis

Det var litt av en dag. Den begynte i otta, fortsatte med å gå rett i tåka før jeg etter en laaaang biltur oppdaga enda ei perle av en gamleby. Merano.


Ikke mye å se, og ikke spesielt trivelig i 3500 meters høyde.|

Men jeg begynner med det verste; været. I to strake uker har det bokstavelig talt ikke vært en sky over mitt hode. Men aldri (nåja) har jeg vært så avhengig av klarvær som mandag morgen. Jeg skulle til topps, og i Saas-Fee som har 18 topper over 4000 meter i nærheten, er det litt av en opplevelse.


Utrivelig på toppen


Etter uker med finvær, lå tåka tung over Saas-FeeTo gondoler løfta meg, og veldig mange andre som skulle opp på breen og kjøre på ski, fra startpunktet på 1800 meter til 3000. Allerede da ble klart at skylaget var lavt og massivt. De siste 500 meterne, opp til 3500 moh, var en tur med et underjordisk tog.


Nedover i dalen var det bedre

Og så kom jeg ut, og skule ta panoramaet i øyesyn. Jeg så ingenting. Det vil si, jeg så én ting. Tåke. Tåke tjukk som graut. Langt nedi grautfatet et sted var de norske alpinistene i gang med dagens første økt, men jeg hverken så eller hørte dem. De holdt på et par timers tid, utbyttet er mer uklart.- Det er sånn det er å være alpinist, sa Henrik Kristoffersen sportslig. – Det er ikke som bordtennis eller håndball hvor utgangspunktet alltid er det samme; en bane som er nøyaktig lik hver gang. Vår arena, løypa, er helt forskjellig hver gang. Vi må være tilpasningsdyktige, og takle alt. Også dagens vær.

Tilpasningsdyktig er også åpenbart Rasmus Windingstad, foreløpig en av våre mest ukjente landslagsløpere.


Det er mye sjauing før bilen er full og klar til avgang

- Dette er ikke noe å klage på. Dette er ikke tidlig, sa han, som sto utafor Hotel Mistral kvart på seks. Da hadde han gjort seg klar for dagen, pakka sekken, spist frokost og gjort seg klar for noen time ri høyfjellet. Han hadde stått opp rundt fem.


Når det er fullt, så er det fullt

- I forrige uke måtte vi opp halv fem, da gikk morgengondolen med alle som skal rigge til anlegget klokka seks. Men i sommer, da sola var på sitt sterkeste, vi kan ikke kjøre på breen når sola har kommet og bokstavelig talt fordampet vinterkulden og gjort is om til slush, måtte vi opp fire, det er tidlig, synes Windingstad.


Og så er det tid for kø, selv om alle har forhåndsbestilte plasser.


Etter en lang, hyggelig og interessant samtale med Henrik Kristoffersen var det å sette seg i bilen og kjøre 55 mil rundt mye av Nord-Italia. Og komme fram til Meran, som de lokale sier på tysk, eller Merano som det heter på italiensk.


Ikke noe luksuriøst latmannsliv på denne karen.

Det er mange tiår siden jeg hørte – eller leste – at der er det fint. Jeg har mange ganger reist forbi. Nå gjorde jeg for første gang ikke det. Og ble formidabelt skuffa da jeg i mørket fulgte skilt mot sentrum, og havna i en labyrint av enveiskjørte gater før jeg til slutt måtte spørre en lokal om hvor jeg kunne finne et hotell.

Etter å ha sjekka inn, gikk jeg ut. På leiting etter den angivelig så flotte byen. Det begynte dårlig med ei mørk og sliten gate, men så var jeg der. I en drømmeutgave av en gamleby. Noen vil kanskje si at den er i overkant strigla, jeg synes det var bare fint – selv om det mange steder var så mørkt og folketomt som en kan forvente i 21-tida en mandagskveld i oktober. Kanskje jeg får en mårratur i dagslys på tirsdag, før turen går videre til nye spennende eventyr. Har et kult prosjekt på gang til i mårra…

Her kan du se noen bilder som yder Meranostørre rettferdighet enn de jeg tok med telefonen på en mørk mandagskveld – selv om det er litt mye hotellbassenger: https://www.google.no/search?q=merano+historico+bilder&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwiF_OzZpYneAhVwk4sKHTKgCYsQ7Al6BAgGEA0&biw=1708&bih=81424 visninger0 kommentarer

© 2018 av Hauk Creative for Tarzan media.

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter Black Round
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now