- Stein Erik Kirkebøen
Den ikke-så-veldig-lange marsjen til VM
10.46-toget fra Mittenwald har ankommet Seefeld, og Jan Roar Karlsen og Knut Gjerde er klare for «The Nordic Mile» og sitt første besøk i VM-byen Seefeld.


- Her var det fint! sier Jan Roar Karlsen (61) fra Hønefoss.
Sammen med kompis Knut Gjerde (62) har han tilbakelagt de første hundre meterne av strekningen fra jernbanestasjonen, gjennom Seefelds lille sentrum og ut til stadion. Arrangøren har døpt det som skal være en opplevelsesvei, til «The Nordic Mile». De har passert Casino, som for anledningen er blitt til Norway House, og ser ned på torget, hvor NRKs svarte

studiokloss ikke helt klarer å ødelegge
helhetsinntrykket av et vakkert lite landsbysentrum.
Reisende i sport
De to kompisene har tidligere vært på skiskyting i Anterselva og Hoppuka. Nå bruker de 20.000 kroner pluss, pluss på å oppleve ski-VM i Seefeld i en uke. Og forhåpningene for den første VM-dagen var høye.
- Vi satser på to gull. Vi er ganske trygge på Therese Johaug og så håper vi på Silje

Opseth og de andre hoppjentene, sier Karlsen.
Da fasiten forelå, var de strålende fornøyd med gull og to bronse: - Kjempespennende langrenn hvor Johaug så vidt innfridde, Ingvild tok en nye medalje og svenskenes nye håp imponerte, og sterkt av Silje og de andre å ta en historisk medalje, var dommen etter en flott dag på stadion.
- Vi er her først og fremst for sportens skyld, vi skal se alt vi rekker, men det er

også fint å se og oppleve alt det flotte som er rundt oss her, sier de to og ser både på de fine bygninger husene og de imponerende fjelltoppene i syningom.
Møter hyggelige folk
- Og så møter vi veldig mange hyggelige mennesker på sånne mesterskapsturer, sier Gjerde som hilser på faren til Vegard Ulvang og selveste Anette Bøe, VM-dronningen fra 1985.
- Er det ikke bare bare fyll og rølp når nordmenn reiser i flokk og følge til land

med en annen alkoholkultur og hvor øl koster under halvparten av hjemme?
- Mange tar seg en tår, men vi har ikke opplevd noen dårlige episoder. Alle er blide og hyggelige, sier Karlsen mens 35 voksne nordmenn i rustikke antrekk som har etablert en slags teltleir på et sentralt jorde, kommer marsjerende gjennom sentrum for fullhornmusikk.
70 -80 ringerikeringer reiser
- De to er på tur med Sponsorcompagniet på Hønefoss, en av

mange operatører som arrangerer gruppeturer til VM.
--Totalt sender vi nedover 450 personer i flere puljer, 70, 80 av dem kommer fra Ringerike, sier Per Stenberg som har sikret seg hotellrom i Mittenwald, 20 minutters togtur unna Seefeld, over på den tyske siden av grensa.
- Det er en veldig idyllisk og flott liten by hvor hotellprisene under VM er godt under halvparten av hva de er i Seefeld.
Rødt, hvitt og blått over alt
- Her er det mange nordmenn, sier

Karlsen og ser rundt seg i gågata i Seefeld.
Hvor mange vi er i «Olympiaregion Seefeld» er det ingen som vet.
- Foreløpig vet vi ikke det, men vi vet at det er solgt 30.000 billetter til Norge. I tillegg kommer de som har kjøpt billetter her. Og så vet vi at det er nordmennene som gjør mest av seg i gatebildet, sier norske Kari Kraus på turistkontoret i Seefeld.
Det skinner i rødt og hvitt og blått rundt

oss på alle kanter, og det er mange outrerte kostymer.
- Jeg synes det er moro, og skammer meg ikke over å være norsk, forsikrer Karlsen.
Øl – i moderate mengder
Det blir en ny solfylt dag i Seefeld. De små kuldegradene fra natta fordamper raskt og i sola begynner det å ligne på sommer i det de første uteserveringer rigger seg til. Vi er ute i veldig god tid, og har ruslet rundt i den lille dorf’en så

lenge at tørsten begynner å melde seg. Det er tid for dagens første øl.
- Det blir nok et par til, men mange blir det ikke. Vi skal ha med oss alt som skjer, dessuten orker vi ikke så mye, er de to enig om.
Omtrent dert samme svarer Gjerde da vi lurer på om det blir tid til en skitur.
- Kanskje. Kunne vært moro, men jeg vet ikke om jeg får tid. Det er ikke ofte vi er på VM, så vi skal ha med oss alt.
Moro å se TV-bildene «live»

Vi er kommet ut av «byen» og halvveis til stadion. Den siste halvdelen går på det som til vanlig er skiløyper fylt av et yrende liv, men som nå er et slags tivoli med salgsboder av mange slag, TV2s studiobuss hvor Peter Northug regjerer og – ikke –minst arenaen for premieutdelinger.
- Moro å se i virkeligheten det vi har sittet hjemme og sett på TV, synes de to som ble litt skuffet over at det ikke var noen premeiutdelinger.

- Men vi kommer igjen i morgen, så da får vi oppleve det og, sa de to som fikk oppleve musikken og livet rundt torget før de ruslet til jernbanestasjonen og tok 21.15-toget tilbake til Tyskland og Mittenwald og en rolig øl på hotellet hvor dagen ble oppsummert.
De var enige om at det hadde vært en fin dag.
