Søk
  • Stein Erik Kirkebøen

-- De som synes VM-løypene er for lette, går ikke fort nok

Etter prøve-VM i fjor ble det (selvfølgelig?) kritikk av løypene fra enkelte hold. Mange mente at oppløpet var for kort, noen at løypene var for lette.

Hermod Bjørkestøl synes kvinnenens duathlon beviste at løypene i Seefeld ikke er lette. Etter fem minutter var det ingen som orket å henge på Therese Johaug. Seinere på dagen sprakk det bra opp også hos mennnene. Det hadde det neppe gjort i lette løyper.

Seefeld

Hermod Bjørkestøl (74) ledet i 20 år arbeidsgruppen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) som har ansvar for løype- og arenadesign. Han trakk seg som leder i 2016, men er fortsatt med i gruppen. Han har designet løypene i Seefeld og han fnyser av at de skal være for lette.

Nøye definert, klare krav

- Det er nøye definert hvordan konkurranseløyper skal være, hvor mye samlet stigning det skal være, hvor lang lengste stigning kan være og så videre. VM-løypene er selvfølgelig innenfor normen. De presser ikke normen, det er ikke så mye stigning som i Holmenkollen, men de minner om de nye løypene i Lahti, sier Bjørkestøl som mener løypene er «midt på treet» i forhold til de siste års løyper i mesterskap og verdenscup.

Todelt løypenett

Det er et todelt løypenett i VM. I nord brukes deler av løypene fra mesterskapene på -60, -70 og -80-tallet, mens det er helt nye løyper i sør.

- Det betyr at vi får en variasjon som jeg synes er spennende. De gamle løypene er teknisk enklere med ganske lange, seige stigninger og greie utforkjøringer, mens de nye er teknisk mer krevende.

- Men de er for lette?

- De har ikke de lengste sammenhengende bakkene, men jeg vil ikke si at de er lette. Jeg synes det blir litt meningsløst å snakke om lette løyper, for hvis en løype er «lett», betyr det at det blir gått fort og da blir pulsen høy nok og løpet tungt. De som synes det er lett i Seefeld, går ikke fort nok, sier Bjørkestøl.

Kort oppløp –taktisk utfordring

Derimot er han enig i at oppløpet var i korteste laget under prøve-VM i fjor. Da kom løperne ned en sving av en bakke og i høy fart ut på et kort oppløp før de gikk i mål.

- Men har de gjort noe med nå, oppløpet er blitt 30 meter lenger. Løperne må uansett forholde seg til løypa slik den er, og være taktisk smarte når de plasserer seg. Et kort oppløp gir løpene et ekstra taktisk element. Samtidig er det helt avgjørende hvordan løperne takler den siste svingen. I fjor fikk de som ploget der for liten fart. Dermed var de sjanseløse i spurten, sier Bjørkestøl som viser til at oppløpet i Holmenkollen er cirka 130 meter etter den siste, lille utforkjøringen.

- Den beste vinner

Martin Tauber, som jobber med løypene, sier at VM-oppløpet blir omtrent like langt: - Det blir 30 meter lenger enn i fjor. Det betyr at det blir på 15 i stedet for 12 dobbelttak.

- Er det langt nok?

- Det ideelle hadde vært 18 dobbelttak, men det er det ikke praktisk mulig å få til, sier Tauber. – Men det er langt nok til at den beste vinner.

7 visninger0 kommentarer

© 2018 av Hauk Creative for Tarzan media.

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter Black Round
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now