Søk
  • Stein Erik Kirkebøen

Dårlig tegn? Fredens klokke har slutta å slå


I nesten 21 år har den slått hver eneste dag klokken 17, men på torsdag ble den stille. Ingen vet om klokka tåler å slå flere slag for freden.


Ei klokke som ikke slår, har ikke så mye mening. Akkurat nå er det tilfellet med freddsklokka i Mösern.

I 1997 fikk den lille alpelandsbyen Mösern, fire kilometer fra Seefeld en ny attraksjon og et nytt «fornavn». Da ble ei ti tonn tung klokke hengt opp på et vakkert og fredfylt utsiktspunkt nederst i landsbyen. Den ble hengt opp for å markere 25 års jubileet til et samarbeidsorgan for en rekke alperegioner med til sammen 16 millioner innbyggere, og for å slå et slag for verdensfreden. Og kanskje også for å trekke enda flere turister?12. oktober 1997 slo klokka sitt første slag. Samtidig tok Mösern «fornavnet» fredslandsby, eller til og med verdensfredslandsby.

Siden har klokka slått sine slag, klokka 17. Men torsdag 4. oktober kom det ingen klokkeslag. Fredsklokka var taus. Man våget ikke lenger ringe med den. Sien har den hengt der, helt stille.

- Det er oppdaga noen sprekker i opphenget til klokka, sier borgermester Christian Häringe til Tiroler Tageszeitung. Han kan ikke si når klokka igjen kan begynne å slå for fred og fordragelighet.

- Nå må de som har greie på slikt gå inn og vurdere hva som må gjøres for å sikre klokka. Jeg håper det ikke tar så lang tid, sier Häringe, som ikke sier noe til av avisen om ha tror det er den mer usikre verdenssituasjonen som har virka inn på klokka.

Uansett, det er stille i Mösern.Møte med den tause fredsklokka av ett av høydepunktene på dagens tur på sykkel og til fots i skogen rundt Seefeld. T område som er utrolig godt tilrettelagt for slik ferdsel. Stier og små skogsbilveier er godt merka og mange steder er det satt opp store orienteringstavler om alt fra insektlivet til siste istid.

Det er imponerende av å se hvordan dalene var fylt av is for 20.000 år siden, bare de aller høyeste toppen, de over ca. 2500 meter, stakk opp av de enorme mengdene med is som knuga landet i hundre tusen år.

For meg, som kanskje er mer enn middels opptatt av utsikt, var det selvfølgelig hyggelig å få nye vinkler til min gamle venn, Hohe Munde, og så var det en stor opplevelse å komme til utsiktsplattformen som, er bygd på Brunschkopf.
Veldig flott utsiktsplattform

Fra 1500 meters høyde får du et fantastisk blikk over Seefeld og ser godt hav som gjør stedet så spesielt.

Mens veldig mange, de klarte fleste, alpesteder ligger i trange dalføre og har utsikt rett in i fjellveggen på den andre siden og til fjelltoppene opp mot himmelen, ligger Seefeld på et platå med lavere åser og luft og utsyn i de fleste retninger. Flott.


Seefeld ligger på et platå og har både lys og luft selv om stedet er omringa av høye fjell


Så flott synes ikke jeg Möserer See er. For en nordmann er det et ganske ordinært skogstjern. Men her klarer de å gjøre noe ut av det. En hytte med solterasse, alle rettigheter og brygge gjør det lille tjernet til et populær utfartssted.


Möserer See - et helt ordinært skogstjern er blitt et populært utfartssted.

Så populært at et helt brudefølge hadde kommet for å ta brudebilder ved vannet. Når de var ferdige, skåla de i fornemme bobler og ønska paret lykke til. Men ikke brudepikene. De pilte i sine fine kjoler ned på brygga for å la seg fascinere av mengder av småfisk som yrte rundt bryggestolpene.

Og det var den turen.

Og helt til slutt: dagens bilde av Hohe Munde:


6 visninger0 kommentarer

© 2018 av Hauk Creative for Tarzan media.

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter Black Round
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now