Søk
  • Stein Erik Kirkebøen

Borgermesteren: -Ski-VM er Guds gave til Seefeld

I tiår har folk i Seefeld ventet på en grundig opp-gradering av jernbanestasjonen. Med ski-VM fikk de den.

Borgermester Werner Friesser fryder seg over at ski-VM igjen skal hjemsøke hans lille, idylliske dorf.

Skal du ha noe gjort i en by eller landsby; få et prestisjefylt mesterskap, så ordner mye seg. Lillehammer erfarte det, Seefeld, som nå skal huse ski-VM, erfarer det. Her har det skjedd mye det siste året.

- Det har vært en krevende tid med omkjøringer, sperringer, graving her og asfaltering der, sier borgermester Werner Friesser.

Seefeld

… ligger i Østerrike, langs vei og jernbanelinje mellom

Innsbruck (25 km) og Garmisch-Partenkirchen (40 km).

«Olympiaregion Seefeld» inkluderer også fire andre

"kommuner". Leutasch, Reith, Mösern-Buchen og Scharnitz.

Høyde: 1200 – 2500 moh.

Innbyggere: 3400 (hele regionen 8000)

Turistsenger: 7600 (15.000).

Turister: 570.000 i året, 2 millioner overnattinger.

Men i god tid er er gravemaskinene og asfaltmaskinene borte fra sentrum, og i disse dager avsluttes arbeidet ute på den nye arenaen. Hvor digre stålrørstribuner er på plass og det rigges telt og andre midlertidige installasjoner.

Jernbanstasjonen er ny og fin, og den skal få kjørt seg de neste ukene. Planene er at mange av tilskuerne skal komme med tog. Så får tiden vise om den klarer å ta unna

Etterlengtet opprustning

- Mange synes nok det har vært mye graving det siste året, men nå er det slutt, forsikrer borgermesteren.

Han fryder seg over det som har skjedd med den lille dorf’en det siste året.

- Skianlegget vårt er kraftig oppgradert med blant annet en asfaltert rulleskiløype og kraftig økning av snøproduksjonskapasiteten. Og så har

Lenge var det mye graving, men nå er alt på plass i Seefelds lille sentrum

det skjedd store ting i sentrum hvor vi har fått nye veier, rundkjøringer og – ikke minst – en kraftig opprusting av jernbanestasjonen og plassen foran. Det har vi ventet på lenge. Det kom med VM.

Fylke» og stat betaler

Totalt er sentrum og det nye stadionet med nye løyper rustet opp for 60 millioner euro, 600 millioner kroner. Småpenger i forhold til de to milliardene Oslo kommune brukte i Holmenkollen før VM i 2011, men mye for en liten

Splitter ny rundkjøring har Seefeld også fått til VM

landsby med 4000 innbyggere.

- Vi kunne ikke klart dette løftet alene. Det er derfor jeg sier at VM er Guds gave til Seefeld. Siden det handler om VM, er land («fylke») og stat tungt inne. De tar 90 prosent av utgiftene, vi slipper unna med fem, seks av de 60 millionene. Vi får mye for pengene, smiler borgermesteren fornøyd.

De eneste vi har møtt som ikke er like fornøyde, er de som er avhengige av veien forbi skistadion for å komme seg

De 30 nye snøkanonene kunne Seefeld klart seg fint uten.Men ante det før snøen begynte å lave ned på nyåret?

på jobb. De får en del ekstra plunder som de ikke ser fram til.

Folket ønsker mesterskap

I tillegg til å være borgermester på 13. året, er Friesser også leder i skiklubben mens han jobber som sjef for byen største alpinanlegg. Her er det korte linjer og godt samarbeid.

- Jeg har ingen angst før VM. Jeg føler at vi har god kontroll og folket med oss. Vi liker store arrangement, sier Friesser som viser til avstemningen om Innsbruck skulle søke om å få arrangere vinter-OL for tredje gang.

- Det ble flertall imot i regionen, men i

Seefeld satser på midlertidige tribuner til 10.000 tilskuere, etter VM skal den store rørkonstruksjonen fjernes. De som satte den opp, var glade for at det tok tid før snøen kom!

Seefeld var 67 prosent for å søke OL. Her oppe ønsker vi oss mesterskap. Folk er interessert, spesielt i hopp og kombinert, hvor vi har gode utøvere, sier borgermesteren som selv liker å gå langrenn. – Jeg skøyter mest.

Han er også fornøyd med at salget av de 250.000 billettene har gått akseptabelt.

- Det tok litt tid før vi kom i gang, vi måtte vente til sykkel-VM var avsluttet nede i Innsbruck tidlig på høsten.

…selv om det skaper problemer

Men folket er altså med, til tross for at det er problematisk for et stort turiststed å presse inn et mesterskap midt i høysesongen da byen er fylt opp. Forrige gang Seefeld arrangerte VM, i 1985, er eneste gang mesterskapet er blitt arrangert i januar. Det klarte byen å krangle seg til, den hadde ikke tid til å arrangere VM da hotellene var smekkfulle og alle opptatt med å re senger og servere øl. Denne gangen var det uaktuelt.

- Vi har veldig mange stamgjester som kommer tilbake til samme hotell i samme uke år etter år, og det oppstår selvfølgelig problemer når skiløpere og alt som følger med opptar plassene. Men jeg har inntrykk av at det har løst seg ganske greit, alle parter har forstått situasjonen og vært fleksible. Og så er det enighet om at det er bra for Seefeld og turismen her på lang sikt.

God markedsføring

- Hvorfor er VM viktig for Seefeld?

- I tillegg til at vi får oppgradert infrastrukturen, noe som alle vil tjene på, vil 700 millioner se VM og Seefeld på TV. Vi får en markedsføring i store markeder som Skandinavia, Tyskland, Russland og Polen som er mange ganger så stor som den vi kan få til med de 1,2 millioner euro vi årlig bruker på slikt.

Borgermester Friesser er sikker på at VM vil bli god markedsføring av Seefeld

- Klarer et så lite sted å håndtere en så stor begivenhet?

- Vi skal ha bedre VM-start enn Oslo

- Ja. Under VM skal det bo 10-12.000 i Seefeld. I jule- og nyttårshelgen er det både 15. og 16.000, da er alle senger fylt, nå bor det én person på mange rom. Vi er vant til å håndtere store begivenheter, og vi får hjelp av andre som er vant til enda større begivenheter, blant annet fra Kitzbühel.

Dessuten blir det ikke så stort. For VM er det satt en grense på 17.500 tilskuere hver dag, 10.000 på stadion og 7.500 ute i løypene hvor det ikke er lov til å slå leir.

- Dessuten blir det bilfritt i Seefeld, alle må ta tog eller parkere utenfor byen og ta shuttlebuss inn. I byen er det gangavstand til alt, sier borgermesteren som ikke våger ikke love det folkelivet vi så langs løypene i Holmenkollen, men planen er å få det til å koke i gatene rundt det lille landsbytorget og den drøye kilometeren ut til stadion.

- Og vi skal komme bedre i gang enn de gjorde i Oslo, lover borgermester Werner Friesser som var blant de mange som sto timevis i kø og ventet på å komme med T-banen til Kollen.2 visninger0 kommentarer

© 2018 av Hauk Creative for Tarzan media.

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter Black Round
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now